31 Οκτ 2006

Ο ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΑΡΟΟΥΖ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Το δεύτερο μέρος άρθρου του Ηλία Μαγκλίνη, για τον Γουίλιαμ Μπάροουζ, στο περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, το Μάρτιο του 1998.

Nothing is true; everything is permitted: το αγαπημένο μότο του Μπάροουζ. Δανεισμένο από έναν Πέρση του 11ου αιώνα, σύγχρονου του Ομάρ Καγιάμ, τον Χασάν Ι. Σαμπάχ, που είναι γνωστότερος ως ο «Γέρος του Βουνού», θρησκευτικός ηγέτης και πολιτικός ταραξίας, ο οποίος ίδρυσε την αίρεση των Ισμαηλιτών. Για 35 χρόνια ο Σαμπάχ ζούσε σ' ένα κάστρο στην κορυφή του όρους Αλαμούτ, σε μια κοιλάδα νότια της Κασπίας Θάλασσας, όχι μακριά από τη σημερινή Τεχεράνη. Εκπαίδευε πολιτικούς φονιάδες τους οποίους έθιζε στο χασίς και το όπιο, αλλά και στη σκληρή ασκητική ζωή. Από ένα σημείο και μετά, οι εκπαιδευόμενοι φονιάδες διέπρατταν τα εγκλήματα μη έχοντας αίσθηση της πραγματικότητας.


«Οι δολοφόνοι του», γράφει ο Μπάροουζ, «έσπερναν τον τρόμο σ' ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο. Κάθε φορά που σχεδιαζόταν κάποια ενέργεια εναντίον του Αλαμούτ οι ασασίνοι χτυπούσαν. Ιολογική ενέργεια; Αλλά τι είναι ιός; Ίσως να είναι απλώς μια σειρά εικόνων όπως τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά που γίνεται ξαφνικά πραγματικότητα». Είναι ίσως η πρώτη μορφή «πλύσης εγκεφάλου» που τόσο πολύ της μόδας έγινε στον αιώνα μας. "Σκέψου το: έλεγχος της σκέψης. Διάλυσε οποιονδήποτε και ξαναφτιάξε τον σύμφωνα με τα γούστα σου".

Μεταφέροντας την έννοια του εθισμού και της εξάρτησης από τη σφαίρα των τοξικών ουσιών στην πολιτική, την πληροφορική, την επικοινωνιολογία, την τεχνολογία, ο Μπάροουζ αποτυπώνει τον υποχθόνιο τρόπο με τον οποίο κινούνται σήμερα τα κέντρα ελέγχου και εξουσίας. Είναι εξάλλου γνωστό ότι τα ΜΜΕ ο Μπάροουζ τα αποκαλούσε «στούντιο που κατασκευάζουν πραγματικότητες». Η εξάρτηση από την τηλεόραση, την ακατάσχετη ροή εικόνων (σε βαθμό που ένα δελτίο ειδήσεων να πλησιάζει την αισθητική ενός video-cIip του ΜΤV) και λέξεων (υπερ-πληροφόρηση που μεταφράζεται σε α-πληροφόρηση, δηλαδή, σκέτος θόρυβος), είναι μονάχα ένα μέρος του τρόπου με τον οποίο πλάθονται συνειδήσεις και ασκείται η εξουσία σήμερα.

(Συνεχίζεται...)

Λίγο ακόμη και θα κλείναμε εβομάδα δίχως ποστ! Μπορεί να είμαστε πέντε, αλλά είμαστε και τεμπέληδες, τουλάχιστον διαδικτυακά και σε ό,τι προσεγγίζουμε ερασιτεχνικά... Γιατί, κατά τα άλλα, άστα γάματα. Για όλους τους τεμπέληδες, το παρακάτω άσματιον...

2 σχόλια:

nikolakisdiaselos είπε...

Τεμπέλικη είναι η αρχοντομουτσούνα σου! σου έχω δωσει ποτε αφορμή για να με χαρακτηρίσεις έτσι;

ΠανωςΚ είπε...

Ναι βρε nikolakis, να με σχωρνάς... Ξέχασα ότι εσύ προτιμάς κάτι πιο ιντελεχτουέλ, κάτι περισσότερο του στιλ "τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας".