2 Ιαν 2007

THE GETAWAY THEORY - Ο ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ALTERNET
ΤΟ PANOKATO.BLOGSPOT.COM
ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ
ΟΣΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ



Δύο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ταφόπλακα της θεωρίας ότι η χρήση ινδικής κάνναβης (χασίς, φούντας, μπλαμπλα…) ανοίγει το δρόμο για τη χρήση σκληρών «ναρκωτικών» ουσιών.


Στις ΗΠΑ έχει επικρατήσει ο όρος getaway theory, ενώ στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί η αντίστοιχη θεωρία του “προθαλάμου”, για την άποψη αυτή, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια σταδιακή εξέλιξη του χρήστη από τις νόμιμες εξαρτησιογόνες ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καπνός, στο χασίς, και από εκεί στις αμφεταμίνες, την κοκαΐνη και την ηρωίνη. Αρα η μαριχουάνα, βάσει αυτής της θεωρίας, δεν είναι «κακή» αυτή καθαυτή, αλλά είναι «κακή» επειδή ενδεχομένως οδηγεί σε πράγματα τα οποία είναι/θεωρούνται πολύ χειρότερα.


Η μία και μικρότερη σε κλίμακα από τις δύο προαναφερομενες μελέτες, του Πανεπιστημίου του Πιτσμπουρκ των ΗΠΑ, ανέτρεψε την getaway theory. Σε δείγμα 224 αγοριών από 10-12 έως και 22 ετών προσπάθησε να καταγράψει την πορεία τους ως χρηστών ουσιών… Κάποια αγόρια όντως ξεκίνησαν από καπνό και αλκοόλ, για να προχωρήσουν στην ινδική κάνναβη, ενώ άλλα ξεκίνησαν από την κάνναβη και μετά προχώρησαν στο αλκοόλ… Αλλά μέλη του δείγματος ωστόσο δεν προχώρησαν από τη μία ουσία σε οποιαδήποτε άλλη…


Κατόπιν λεπτομερειακής εξέτασης του προφίλ καθενός εκ των αγοριών, οι ερευνητές κατέληξαν πως η getaway theory απλώς δεν στέκει: το περιβάλλον του κάθε ατόμου ξεχωριστά, για παράδειγμα η γειτονιά όπου διαμένει, παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο από την ουσία που θα πρωτοδοκιμάσει στο τι είδους πορεία θα ακολουθήσει ως χρήστης.


Στο Μπρίσμπεην της Αυστραλίας διεξήχθη μια έρευνα μεγαλύτερης κλίμακας… Τέσσερις χιλιάδες δίδυμοι αυστραλοί αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας. Η πορεία τους ως χρηστών διαφόρων ουσιών ακολουθήθηκε επισταμένως από την εφηβεία έως την ενηλικίωση…


Κατόπιν συνδύασαν τα δεδομένα της έρευνας με μαθηματικά μοντέλα βασισμένα σε δεκατρείς διαφορετικές ερμηνείες για το πώς συνδέεται η χρήση μαριχουάνας και η χρήση άλλων παράνομων ουσιών. Κάποια από τα μαθηματικά μοντέλα βασίζονταν στην τύχη, θεωρώντας δηλαδή πως οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της χρήσης ινδικής κάνναβης και άλλων ουσιών είναι απολύτως ζήτημα τύχης. Αλλά μοντέλα υπογράμμιζαν τη σημασία του γενετικού ή του περιβαλλοντικού παράγοντα σχετικά με το ζήτημα. Φυσικά χρησιμοποιήθηκε και μαθηματικό μοντέλο το οποίο αποδεχόταν την κάνναβη ως τον πρόδρομο για τη χρήση σκληρών ουσιών.


Το συμπέρασμα της έρευνας: Η χρήση κάνναβης και η χρήση άλλων παράνομων ουσιών συμβαίνουν ταυτόχρονα στον κόσμο λόγω των κοινών παραγόντων υψηλού κινδύνου ή κάποιου μειονεκτήματος το οποίο εν μέρει μοιράζονται περισσότεροι… Με πιο απλά λόγια, η ερευνά κατέδειξε πως η ινδική κάνναβη δεν αποτελεί τον προθάλαμο άλλων, σκληρότερων ναρκωτικών ουσιών. Οι ίδιοι παράγοντες που οδηγούν κάποιον στη χρήση ινδικής κάνναβης μπορεί να τον οδηγήσουν και στη χρήση άλλων ουσιών.


Ωστόσο είναι σημαντική, όσον αφορά τη θεωρία του προθαλάμου, η σημείωση των ερευνητών ότι η μαριχουάνα αποτελεί ένα είδος πρώτης γνωριμίας του χρήστη με τον προμηθευτή και τη μαύρη αγορά, όπου ο χρήστης πλέον μπορεί να προμηθευθεί και άλλες ουσίες.


Με άλλα λόγια δεν είναι η μαριχουάνα ο προθάλαμος, αλλά η νομοθεσία η οποία αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο την κάνναβη, τις αμφεταμίνες και την ηρωίνη.




Πηγές:
http://www.alternet.org/drugreporter/45535/]
http://www.mpp.org/site/apps/nl/content2.asp?c=glKZLeMQIsG&b=1847069&ct=3308355



Δεν υπάρχουν σχόλια: