21 Μαρ 2007

Χαϊλένταμ, Γερμανία, 2007

Από την έκδοση "…στο δρόμο για το Heiligendamm"
(όπως αναδημοσιεύτηκε στη σημερινή εφημερίδα "Μακεδονία")


Με αφορμή και φόντο τη σύνοδο των G8 στο Χαϊλένταμ της Γερμανίας, η γερμανική προεδρία προωθεί μια σειρά από μέτρα αστυνομοκρατίας, με στόχο να εδραιωθούν στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε. πιο σκληρές πολιτικές καταστολής και ποινικοποίησης των αντιστάσεων.

Στα σχέδια αυτά, που αγγίζουν τα μεγάλα κεφάλαια της "τρομοκρατίας" και της "λαθρομετανάστευσης", σχεδιάζεται, όπως έγινε γνωστό στα μέσα Γενάρη, ένα πρωτόκολλο προληπτικής καταστολής για τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. Εξάλλου, με βάση εγχειρίδιο συνεργασίας των αστυνομιών της Ε.Ε. που υιοθετήθηκε το Δεκέμβρη, ο όρος "τρομοκρατία" φαίνεται να ταυτίζεται με τις διεθνείς διαδηλώσεις. Με τέσσερις νέες αποφάσεις, που προωθούνται επίσης, εισάγεται μια νέα διακρατική συνεργασία, που καθρεφτίζει τη συνθήκη του Πριμ (σημ.: Μάιος 2005, συνθήκη μεταξύ Γερμανίας, Βελγίου, Ισπανίας, Γαλλίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας και Αυστρίας)…

H σύνοδος θα κοστίσει 92 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 23 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ το υπόλοιπο κόστος των 69 εκατ. ευρώ θα το πληρώσει το κρατίδιο του Meckbourg - Western Pomerania. Το κόστος μόνο για την ασφάλεια της συνόδου των G8 ανέρχεται σε 34 εκατ. ευρώ, ενώ ο φράχτης που σηκώνεται γύρω από τον οικισμό του Heiligendamm των μόλις 280(!) κατοίκων θα αγγίξει το ποσό των 12,5 εκατ. ευρώ. Ο φράχτης, που φέρνει εύκολα συνειρμούς σχετικά με το Τείχος του Βερολίνου, αποτελείται από ατσάλι, τσιμέντο, συρματόπλεγμα, ενώ περιλαμβάνει κάμερες και αισθητήρες κίνησης.

Από το άλλο "στρατόπεδο", μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2006 είχαν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 37 ενέργειες-επιθέσεις σε στόχους που σχετίζονται με τη σύνοδο των G8. Από τις τελευταίες ήταν η επίθεση με μπογιές ενάντια στο ξενοδοχείο "Κempinski Grand Hotel", στο Heiligendamm, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των G8. Η ομάδα, που ανέλαβε την ευθύνη, τόνισε ότι η κίνηση αποτελεί "πρελούδιο" των επιθέσεων ενάντια στην G8. Στις 27 Δεκεμβρίου κάηκε αυτοκίνητο έξω από το σπίτι του υφυπουργού Οικονομίας και πετάχτηκαν μπογιές.

Το γερμανικό κράτος, στο πλαίσιο εκφοβισμού ατόμων και χώρων που δραστηριοποιούνται ενάντια στη σύνοδο των G8, εισέβαλε στις 12 του Γενάρη, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, σε μια από τις πιο γνωστές και παλιές καταλήψεις του Βερολίνου, την Κοpi, ενώ ιδιαίτερη προσοχή έδωσε στα έντυπα ενάντια στη σύνοδο, ξεκολλώντας ακόμα και αυτοκόλλητα από τους τοίχους!

Η περαιτέρω ένταση της καταστολής είναι πάντως δεδομένη. Εκτός από την αναγγελία της παρουσίας 16.00 μπάτσων στο Heiligendamm και γύρω από αυτό για την ασφάλεια των ηγετών των G8 και των υπόλοιπων αντιπροσώπων, εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει συγκροτηθεί ειδικό σώμα ασφαλείας, με το όνομα Kavala. Σε ειδική σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο με τη συμμετοχή όλων των χωρών των G8 μαζί με τη Europol, ανακοινώθηκε η πρόθεση να εμποδιστούν οι διαδηλωτές να φτάσουν στο Heillgendamm.

Δεν υπάρχουν σχόλια: