15 Μαρ 2007

Nuguns - (αναδημοσιευτική συνέχεια)

Ως συνέχεια ενός προηγούμενου ποστ για τα όπλα-γκατζετάκια του 21ου αιώνα, αντιγράφω ένα κομμάτι από άρθρο του Παύλου Χριστόπουλου στο Monthly Review. Οσοι επιθυμείτε, μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ



[...] δημιουργία από την Taser International Inc. του Tasernet, ενός όπλου–συστήματος, το οποίο περιγράφεται ως “μη φονικό σύστημα άρνησης πρόσβασης σε περιοχή και προστασίας της δύναμης” – δηλαδή ένα όπλο απώθησης ανεπιθύμητων προσώπων. Ήδη το T-RAD, βασισμένο στην τεχνολογία Taser X26, αναμένεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμο εντός του 2008. Η εξέλιξη όπλων που χρησιμοποιούν στα βλήματά τους τεχνολογία πιεζοηλεκτρικών κρυστάλλων –η οποία γίνεται εκ παραλλήλου από τρεις εταιρείες– θα δημιουργήσει βλήματα, τα οποία θα εκτονώνουν ηλεκτρισμό στο ανθρώπινο δέρμα. Ως “οχήματα” της πιεζοηλεκτρικής εκτόνωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν παραδοσιακά βλήματα, λαστιχένιες σφαίρες κτλ. Η νέα τεχνολογία ονομάζεται “βλήματα-σοκ” και μπορεί να χρησιμοποιείται σε βεληνεκές 150-170 μέτρων. Η αμερικανική εταιρεία NSC-SOG φέρεται να πειραματίζεται από το 2005 με τις τεχνολογίες αυτές, όπως προκύπτει από τις σχέσεις που διατηρεί με 4.000 σωφρονιστικά ιδρύματα σε 14 χώρες. Η γνωστή εταιρεία Raytheon πειραματίζεται με “βλήματα παλμικής ενέργειας” (ΡΕΡ). Πρόκειται για ακτίνες λέιζερ, με βεληνεκές έως 2 χιλιόμετρα και οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να επιφέρουν πόνο με αποτέλεσμα την προσωρινή παράλυση. Μια μορφή ΡΕΡ θα είναι έτοιμη εντός του 2007. Η εταιρεία XADS προτείνει στον αμερικανικό στρατό το “τουφέκι πρόκλησης σοκ”. Πρόκειται για όπλο εκτόξευσης πλάσματος που μπορεί να ακινητοποιήσει τόσο μηχανές όσο και διαδηλωτές.

1 σχόλιο:

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Το φρικωδέστερο όλων: «Η αμερικανική εταιρεία NSC-SOG φέρεται να πειραματίζεται από το 2005 με τις τεχνολογίες αυτές, όπως προκύπτει από τις σχέσεις που διατηρεί με 4.000 σωφρονιστικά ιδρύματα σε 14 χώρες»! Δηλαδή, οι φυλακισμένοι έγιναν και πειραματόζωα! Ουστ!