18 Απρ 2007

Επικόλληση ενός κείμένου που βρήκα στο athens.indymedia, ΕΔΩ
Επίσης, ρίχτε και μια ματιά στο "περίπου" νέο indy.gr, ΕΔΩ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

Θέμα συνοπτικά:
Την Πέμπτη 28/3/2007 το βράδυ πήραν από τη Χίο 41 Ιρακινούς πρόσφυγες για μεταγωγή προκειμένου να τους απελάσουν. Τους μετέφεραν στο τμήμα μεταγωγών της Θεσσαλονίκης.
Έπειτα από πιέσεις που ασκήθηκαν με κινήσεις αλληλεγγύης, οι μετανάστες δεν απελάθηκαν την επόμενη μέρα όπως είχε προγραμματιστεί και παρέμειναν στο τμήμα μεταγωγών.
Κατατέθηκαν αιτήσεις πολιτικού ασύλου. (Αυτές μπορούν να εξεταστούν με δυο τρόπους: συνοπτικά ή με την “κανονική” διαδικασία η οποία παίρνει κάπου ενάμισι χρόνο.) Έγιναν κινήσεις με στόχο να εξεταστούν τα αιτήματα με την “κανονική” διαδικασία ώστε οι πρόσφυγες τουλάχιστο να μην απελαθούν άμεσα. Τελικά αυτό δεν έγινε. Τα αιτήματα ασύλου εξετάστηκαν με μια διαδικασία “εξπρές” και τα περισσότερα απορρίφθηκαν.
Στη συνέχεια οι πρόσφυγες υπέβαλλαν αιτήσεις αποφυλάκισης. Οι πέντε πρώτες εκδικάστηκαν την Τρίτη 18/4/2007. Δύο μόνο απo αυτές κρίθηκαν θετικά, ενώ οι άλλες τρεις απορρίφθηκαν.

Αναλυτικά:
1/4/2007
(Πηγή: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=685612)

Την Πέμπτη 28/3/2007 το βράδυ πήραν από τη Χίο 41 ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ πρόσφυγες για μεταγωγή προκειμένου να τους απελάσουν εφαρμόζοντας για πρώτη φορά μαζικά το Πρωτόκολλο επανεισδοχής που υπέγραψε η Ελλάδα με την Τουρκία το 2001 παρά την γενική κατακραυγή από τις οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων και υποστήριξης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του Πρωτοκόλλου, που εφαρμόζει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας “για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης” , η κάθε χώρα μπορεί να επαναπροωθεί στην άλλη άτομα που προέρχονται από αυτήν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να έχουν δικαίωμα αντιρρήσεων, προσφυγής ή αμφισβήτησης.
Από το μεσημέρι Παρασκευής (29-3-2007) οι 41 πρόσφυγες κρατούνται στη Θεσσαλονίκη στο Τμήμα μεταγωγών από όπου είχε προγραμματιστεί να φύγουν το πρωί Σαββάτου στις 8:00 πμ.
Τι ενέργειες έχουν γίνει : Οι δικηγόροι της Ομάδας Νομικής Βοήθειας Θεσσαλονίκης κατάφεραν να δουν τρεις από τους πρόσφυγες οι οποίοι αιτήθηκαν αίτημα ασύλου και ενημέρωσαν ότι όλοι θέλουν να υποβάλουν αιτήματα ασύλου διότι έχουν διαφύγει από τη χώρα τους εκ φόβου δίωξης λόγω θρησκευτικών, εθνικών και πολιτικών πεποιθήσεων.
Επίσης, οι δικηγόροι αργά το βράδυ παρέδωσαν επιστολή γνωστοποίησης των αιτημάτων ασύλου των προσφύγων. Παράλληλα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση ώστε να υπάρξει πίεση από φορείς, οργανώσεις και δικηγόρους για να σταματήσει η μεταγωγή και να παραληφθούν τα αιτήματα ασύλου. Πήραν την προφορική διαβεβαίωση ότι θα διακόψουν την απέλαση και θα παραλάβουν τα αιτήματα ασύλου. Το πρωί του Σαββάτου όμως, άντʼ αυτού οι φρουροί του τμήματος μεταγωγών είπαν στους πρόσφυγες να πάρουν τα πράγματα τους και τους οδήγησαν στο λεωφορείο.
Όσοι αρνήθηκαν να μπουν στο λεωφορείο ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τους αστυνομικούς. Εν τω μεταξύ γίνονταν τηλέφωνα από τις 7:30 π.μ. προς τις Υπηρεσίες Γεν. Αστυνομικής Θεσ/κης, Δ/νσης Αλλοδαπών Θεσ/κης και Τμήμα Μεταγωγών Θεσ/κης από όλους μας για να ασκηθεί πίεση. Τελικά είχαμε αποτέλεσμα και τους κατέβασαν από το λεωφορείο ένα τέταρτο αργότερα και τους οδήγησαν πάλι στα κελιά του τμήματος μεταγωγών.
Επί τόπου στο Τμήμα μεταγωγών είναι πλέον από χθες Σάββατο και δικηγόροι της Ομάδας Νομικής Βοήθειας Θεσ/κης για να παρακολουθήσουν εάν και πότε θα παραληφθούν τα αιτήματα ασύλου.

3/4/2007
(Πηγή: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=686467)
[…] Στο Μεταγωγών τέλος, στήθηκε η συγκέντρωση ξανά, ενώ τρεις νομικοί της Ομάδας Νομικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και εκπρόσωπος της Αντιρατσιστικής μπήκαν στα κρατητήρια και είδαν τρεις από τους πρόσφυγες. Τους μετέφεραν την αλληλεγγύη όλων μας, τους ενημέρωσαν για τις εξελίξεις και τις προσπάθειές μας, τους έδωσαν και τηλεκάρτες που τους είχανε ζητήσει από την πρωινή μας συνάντηση.
Οι πρόσφυγες ευχαρίστησαν όλο τον κόσμο για τη στήριξη και δήλωσαν φυσικά ότι το μόνο που θέλουν είναι να μην τους γυρίσουν πίσω. Επίσης, επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό τους το Σάββατο το πρωί, όταν αντιστάθηκαν στην παράνομη και βίαιη συνέχιση της διαδικασίας άμεσης απέλασης. Το θέμα κάλυψαν - παραδόξως - πολλά μμε, ενώ η κινητοποίηση της αστυνομίας, με δεκάδες κυριολεκτικά κλούβες και διμοιρίες, μοτοσικλέτες ζητάδων, ασφαλίτικα κοκ, ξεπερνούσε πολλαπλάσιες φορές το μέγεθος της κινητοποίησής μας, αγγίζοντας τα όρια της γελοιότητας. […]

15/4/2007
(πηγή: http://socialcenter.gr/?q=el/node/80)
ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Με μια διαδικασία “εξπρές” απορρίφθηκαν τα αιτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των 47 προσφύγων που βρίσκονται φυλακισμένοι στο Μεταγωγών έχοντας, σύμφωνα με το ελληνικό κράτος, διαπράξει το έγκλημα ακριβώς να είναι πρόσφυγες. […]
Μέσα σε δύο μέρες πάρθηκαν συνεντεύξεις από ανθρώπους φυλακισμένους, ψυχολογικά καταρρέοντες και, όπως καταγγέλθηκε, ξυλοκοπημένους, χωρίς την παρουσία δικηγόρων με την επίσημη δικαιολογία ότι (και οι 47!) παραιτήθηκαν οικειοθελώς από το δικαίωμα της νομικής υποστήριξης. […]

17/4/2007
(πηγή: http://socialcenter.gr/?q=el/node/82)
[…] Η κατάσταση για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες εξελίσσεται σε προσωπική τραγωδία. Έχοντας υποστεί (μετά από τις κακουχίες του ταξιδιού της προσφυγιάς) τον εγκλεισμό τους σε φυλακές, τον εξευτελισμό και την ταπείνωση, τον, κατά τις μαρτυρίες τους, ξυλοδαρμό τους οι πρόσφυγες που βρέθηκαν στην πόλη μας, αντιμετωπίζουν τώρα και τις ακατανόητες δικαστικές αποφάσεις, τον παραλογισμό του δικαστικού συστήματος.
Συγκεκριμένα μετά την απόρριψη με συνοπτικές διαδικασίες του αιτήματος ασύλου που υπέβαλαν, προχώρησαν στην αίτηση αποφυλάκισής τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Στις πέντε πρώτες που εκδικάστηκαν σήμερα (17-4-07) οι δύο κρίθηκαν θετικά (και οι 2 πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι), ενώ οι άλλες τρεις απορρίφθηκαν (και παραμένουν φυλακισμένοι). […]

17/4/2007
(πηγή: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=691083)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΑΔΑΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Έκκληση στη λογική των σκεπτόμενων ανθρώπων

Σήμερα, 17-4-2007, εκδικάστηκαν οι αντιρρήσεις εναντίον της κράτησης των πέντε πρώτων ιρακινών προσφύγων ενώπιον δύο Προέδρων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα εξετάσθηκαν οι αντιρρήσεις εναντίον της κράτησης των τριών αδελφών Μ., Ν, και Α. J., εκ των οποίων δύο είναι κορίτσια 21 και 26 ετών και ένα αγόρι 25 ετών αντίστοιχα,. χριστιανών το θρήσκευμα, και των Η.Ο, και Α.L.σουνιτών μουσουλμάνων. Στη διαδικασία των αντιρρήσεων προσήλθαν και κατέθεσαν σαν μάρτυρες μέλος της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες που εξέθεσε τη κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στο Ιράκ, και εκπρόσωποι της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Στέκι Μεταναστών) που αναλάμβανε τη φιλοξενία των ιρακινών προσφύγων για όσο χρονικό διάστημα θα ήταν απαραίτητο. Παρόλο που τονίστηκε στη διαδικασία των αντιρρήσεων ότι οι ιρακινοί υπήκοοι είναι αφενός όλοι αιτούντες ασύλου και πρόσφυγες και ως εκ τούτου πρέπει να τύχουν της διεθνούς προστασίας που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Γενεύης, και αφετέρου μη απελάσιμοι λόγω της εμπολέμου κατάστασης στο Ιράκ -γεγονός που βεβαίωσε και με έγγραφό της η Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, παρόλο που υπήρξαν συγκεκριμένες εμμάρτυρες καταθέσεις για την φιλοξενία όλων των ιρακινών προσφύγων για όσο χρονικό διάστημα χρειασθεί μέχρι να βρεθεί ένα πιο μόνιμο κατάλυμα για αυτούς, παρόλο που τονίστηκε ότι η συνέχιση της κράτησης των ιρακινών προσφύγων μπορεί να προκαλέσει, με βάση και τη πιο πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καταδίκη της Ελλάδος για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (βασανιστήρια και εξευτελιστική μεταχείριση), η μία εκ των δύο Προέδρων απέρριψε τις αντιρρήσεις των δύο αδελφών N. και A.J., καθώς και του Η.Ο., ενώ οι υπόλοιπες δύο “αντιρρήσεις” έγιναν δεκτές. Έτσι τρεις στους πέντε κυνηγημένοι ιρακινοί πρόσφυγες εξακολουθούν να κρατούνται στα υπερπλήρη λόγω κορεσμού κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, για να συνεχίζουν να “τιμωρούνται” για τις άθλιες συνθήκες ζωής (διώξεις, απειλές, δολοφονίες μελών της οικογένειάς τους για εθνοτικούς και θρησκευτικούς λόγους) που τους υποχρέωσαν να εγκαταλείψουν την ιστορική, μα πλέον κατεστραμμένη χώρα τους. Το αντιφατικό των αποφάσεων καθίσταται πασίδηλο καθότι στα τρία αδέλφια με το εντελώς όμοιο τραγικό ιστορικό (δολοφονημένος πατέρας και θείος από μέλη ισλαμικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, πυρπολημένη κατοικία και απειλές κατά της ζωής των υπολοίπων μελών της οικογένειάς τους) αφέθηκε ελεύθερη μόνο η μία μικρότερη αδελφή, ενώ τα υπόλοιπα δύο αδέλφια συνεχίζουν να κρατούνται.
Η Ομάδα Νομικών για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και των Προσφύγων διαμαρτύρεται έντονα για τις αποφάσεις αυτές που παραβιάζουν με τον πιο έντονο τρόπο όχι μόνο το γράμμα του νόμου (νομικό πεδίο προστασίας των προσφύγων), ούτε μόνο το λεγόμενο “κοινό περί δικαίου αίσθημα”, αλλά και την κοινή λογική των σκεπτόμενων ανθρώπων. Νέες αντιρρήσεις κατά τη συνεχιζόμενη κράτηση θα υποβληθούν μόλις ανακοινωθεί το σκεπτικό των απορριπτικών αποφάσεων, ενώ η διαδικασία των αντιρρήσεων εναντίον της κράτησης των υπόλοιπων ιρακινών και ιρανών προσφύγων θα συνεχισθεί αύριο με την εξέταση των αντιρρήσεων άλλων πέντε ιρακινών προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: