22 Μαΐ 2007

Τότε που αλλάζανε ονόματα οι δρόμοι

την πέμπτη 22 και την παρασκευή 23 μάη 2003, ως κίνηση αντίθεσης στη σύνοδο υπουργών πολιτισμού της ε.ε. στη θεσσαλονίκη, μετονομάστηκαν 19 δρόμοι και πλατείες της άνω πόλης. η επιλογή των νέων ονομασιών υπήρξε εξόχως υποκειμενική. εξάλλου, για μια πλήρη αποτύπωση των προγόνων μας και ορισμένων εννοιών που κρατιούνται πεισματικά μέσα μας, θα χρειαζόμασταν όλους τους δρόμους της πόλης- αν παραλείψουμε το γεγονός ότι θα θέλαμε μία άλλη πόλη. συμπληρωματικά στις νέες πινακίδες τοποθετήθηκαν επεξηγηματικά ή βιογραφικά στοιχεία (τα οποία σημειώνονται δίπλα απ' τις παύλες).

1. η πλατεία τερψιθέας μετονομάστηκε ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ- μια γιορτή όπου πυροβολούσαν τα ρολόγια
2. η οδός αριστέως ΟΔΟΣ ΛΟΥΙΖ ΜΙΣΕΛ 1830- 1905. στο δικαστήριο, το δεκέμβρη του 1871, κατηγορούμενη για συμμετοχή και ηθική αυτουργία στην παρισινή κομμούνα: ΄΄ αν με αφήσετε να ζήσω, δε θα πάψω ποτέ να κραυγάζω για εκδίκηση για τ' αδέρφια μου. σκοτώστε με λοιπόν, δειλοί !΄΄
3. η οδός πηλέως ΟΔΟΣ ΑΡΘΟΥΡΟΥ ΡΕΜΠΩ- ήθελε, αλήθεια, ν' αλλάξει τη ζωή.
4. η δημητρίου πολιορκητού ΟΔΟΣ ΓΚΥ ΝΤΕ ΜΠΟΡ- 1931-1994- έζησε μέρες και νύχτες, πολιτείες κι ανθρώπους, και στο βάθος όλων αυτών έναν ακατάπαυστο πόλεμο.
5. η άθωνος ΟΔΟΣ ΑΣΓΚΕΡ ΓΙΟΡΝ- αγάπησε την ομορφιά, γι' αυτό ζωγράφισε το Άσχημο, αγάπησε την τέχνη, γι' αυτό είπε στο μαικήνα σ. γκούγκενχάιμ να βάλει στον κώλο του το βραβείο που του πρόσφερε.
6. η βύζαντος ΟΔΟΣ ΑΓΙ ΣΤΙΝΑ- 1900-1987- επαναστάτης. πίστεψε ολόψυχα στη διεθνιστική αλληλεγγύη.
7. η αλεξάνδρας παπαδοπούλου ΟΔΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΩΓΟΥ- ποιήτρια. περπάτησε σ' αυτό το δρόμο με ένταση, πάθος κι αγάπη.
8. η μπουμπουλίνας ΟΔΟΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΛΤΕΖΑ 1970- 1985- σε ηλικία 15 χρονών δολοφονήθηκε απ' τον αστυνομικό μελίστα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην επέτειο του πολυτεχνείου. ο μελίστας δεν τιμωρήθηκε ποτέ.
9. η επιμενίδου ΟΔΟΣ ΒΑΛΤΕΡ ΜΠΕΝΓΙΑΜΙΝ- φιλόσοφος. έγραψε: “το να χαθείς σε μια πόλη, όπως χάνεται κανείς στο δάσος, χρειάζεται άσκηση. πρέπει τα ονόματα των δρόμων να μιλούν σ' αυτόν που είναι χαμένος όπως το τρίξιμο των ξερών κλαδιών και τα δρομάκια στο κέντρο της πόλης ν' αντανακλούν γι' αυτόν τις ώρες της ημέρας τόσο καθαρά, όπως η κοιλάδα στο βουνό”.
10. η βλατάδων ΟΔΟΣ ΜΑΡΙΟΥ ΧΑΚΚΑ- 1931-1972- συγγραφέας. έγραψε: “εγώ πια κρούω των πολυκατοικιών τα κουδούνια... όποιος θέλει, παίρνει το σήμα, κατεβαίνει στην άσφαλτο κι αρχίζει να παίρνει διάφορες στάσεις, ξέροντας πως κανένας άλλος δεν εκτόπισε ακριβώς τον ίδιο όγκο αέρα, στο ίδιο μέρος, την ίδια στιγμή- κι αυτό είναι”.
11. η πλατεία κουλέ καφέ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ
12. η οδός ιφικράτους ΟΔΟΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ ΝΤΟΥΡΟΥΤΤΙ- 1936-1939- ΄΄pero igual que combatimos, rumba, la rumba, la premetemos resistir, ay, carmela, ay, carmela.΄΄
13. η ανδοκιδου ΟΔΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΑΣ ΖΗΛΩΤΩΝ- 1342- 1349- η πρώτη γνωστή κομμούνα στην ιστορία της ευρώπης. διαλύθηκε μετά απ' τη συνεργασία του βυζαντινού αυτοκράτορα καντακουζηνού και των οθωμανών.
14. η πλατεία καλλιθέας ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΘΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ- προς τιμή όσων εργάστηκαν με πάθος ενάντια στην πραγματικότητα.
15. η αλκινόου ΟΔΟΣ ΝΕΣΤΩΡ ΜΑΧΝΟ- 1889- 1935- ουκρανός αναρχικός επαναστάτης.πολέμησε εναντίον των γερμανών εισβολέων, των φιλοτσαρικών αντεπαναστατών και των μπολσεβίκων.
16. η επταπυργίου ΟΔΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ- 1814-1876- ΄΄το έγκλημα είναι η αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη του κράτους. το κράτος είναι η πιο κυνική και η πιο ολοκληρωτική άρνηση της ανθρώπινης αλληλεγγύης.΄΄
17. η κλειους ΟΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΡΑΒΟΥ- 1948- 1987. ποιητής. πήγε με τους λυπημένους. έγραψε : ΄΄ και στα χαντάκια του καιρού, το κόκκινο θ' ανθίζει΄΄
18. η νικομάχου ΟΔΟΣ ΑΝΡΙ ΛΕΦΕΒΡ- γάλλος φιλόσοφος. έγραψε: ΄΄ μια επανάσταση αρχίζει όταν οι άνθρωποι δεν αντέχουν την καθημερινότητα. μόνο τότε. όσο μπορούν να ζουν το καθημερινό, οι παλιές σχέσεις αναπαράγονται.΄΄
19. η παλαμίδου ΟΔΟΣ ΤΡΕΛΛΟΥ ΕΡΩΤΑ

αυτά γράφουν τα παιδιά του ξενοδοχείου των ξένων. για πολλά ενδιαφέροντα κείμενα δείτε http://www.disobey.net/hotel

1 σχόλιο:

nahames nakanamoko είπε...

τι καλά που θά τανε!
αμέσως θα έψαχνα για σπίτι στην οδό Γώγου ή στην οδό Χακκα