23 Απρ 2009

Καλέ, τις θυμάστε τις τηλεφωνικές υποκλοπές;

Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ του Everything you know is wrong Πάνος Συγκαμμένος σοβαρεύεται και λαμβάνει στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο το εξής κείμενο:


Δικαίωση θύματος των υποκλοπών του 2005

Δικαστική απόφαση καταδικάζει την Vodafone για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων

Ιστορική δικαίωση για τα θύματα των τηλεφωνικών υποκλοπών αποτελεί η απόφαση 1930/2009 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία δικαιώνει τη δημοσιογράφο της εφημερίδας «Μακεδονία» και μέλος του δσ της ΕΣΗΕΜΘ Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη, καταδικάζοντας την υπαίτια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone.
Η απόφαση είναι μοναδική στα δικαστικά χρονικά, αφού δικαιώνει για πρώτη φορά ένα θύμα υποκλοπής των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων. Πρόκειται για την περίπτωση του σκανδάλου που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2006, όταν γνωστοποίησαν την υπόθεση τρείς υπουργοί της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, μετά και την περίεργη αυτοκτονία του τεχνικού της Vodafone Τσαλικίδη.

Μετά τις αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), του Συμβουλίου Επικρατείας και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής, έρχεται και η τωρινή δικαστική απόφαση 1930/2009, η οποία εντοπίζει ευθύνες στην Vodafone. Σύμφωνα με αυτήν: «Η ενάγουσα προσβλήθηκε σημαντικά, παράνομα και αντισυμβατικά στην προσωπικότητά της και ειδικότερα ως προς το συνταγματικά κατοχυρωμένο και συμβατικώς προβλεπόμενο δικαίωμα (ΓΟΣ υπό τον τίτλο «Εμπιστευτικά των επικοινωνιών») του απορρήτου της επικοινωνίας της. Περαιτέρω, με την κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό του γεγονότος ότι υποκλέπτονταν οι τηλεφωνικές της συνομιλίες η ενάγουσα επίσης προσβλήθηκε σημαντικά παράνομα και αντισυμβατικά στην προσωπικότητά της και ειδικότερα ως προς το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων».

Η απόφαση κρίνει ότι: «Η Vodafone δεν επέδειξε την απαιτούμενη επιμέλεια… και δεν απευθύνθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και στην αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Αντιθέτως και ειδικότερα στις 8 Μαρτίου 2005 απενεργοποίησε το παρείσακτο λογισμικό, που είχε ως συνέπεια την απώλεια κρίσιμων στοιχείων για τον εντοπισμό των δραστών, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα στους τελευταίους να πληροφορηθούν ότι το παρείσακτο λογισμικό είχε γίνει αντιληπτό και να καλύψουν τα ίχνη τους, ενώ στις 10 Μαρτίου 2005 και εν αγνοία της ενάγουσας, απευθύνθηκε σε μη αρμόδιο κρατικό λειτουργό, στον Πρωθυπουργό, στον οποίο κοινοποίησε κατάλογο με τα ονόματα των θυμάτων των υποκλοπών, μεταξύ των οποίων –εκτός από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό- ήταν και η ενάγουσα. Η κοινοποίηση των προσωπικών δεδομένων της τελευταίας στον Πρωθυπουργό είχε ως συνέπεια, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, την παράνομη και σημαντική προσβολή της προσωπικότητάς της και ειδικότερα ως προς το νόμιμο δικαίωμα στο απόρρητο των προσωπικών της δεδομένων. Η προσβολή αυτή είχε δυσμενείς επιπτώσεις και στην εργασία της ενάγουσας, η οποία είναι δημοσιογράφος που ασχολείται με το πολιτικό ρεπορτάζ και στις βαλκανικές χώρες».

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε την ηθική βλάβη που υπέστη η δημοσιογράφος-θύμα των υποκλοπών και καταδίκασε την Vodafone στην καταβολή του ποσού των 50.000 ευρώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως θα έπρεπε να κάνει και ο πρωθυπουργός μας μήνυση στη βόνταφον; Μπα μωρέ, κι αύριο μέρα είναι... (τελικά δηλαδή, ό,τι δεν έκαναν τρία-τέσσερα υπουργεία μπόρεσε να το κάνει ένα πρωτοδικείο; μήπως να αρχίσω να έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη; [υπερβολές...])

ΠανωςΚ είπε...

H απόφαση, καλέ μου Δύτη, είναι πρωτόδικη (όπως τονίζει κι ο φίλος μου ο Αργος), οπότε... ας κρατάμε μικρό καλάθι.

Απ' την άλλη, το -δικαστικό εν προκειμένω- σύστημα κάποιες φορές λειτουργεί. Ο πρωθυπουργός όμως δεν... λειτουργεί ποτέ!