18 Ιουν 2010

Lie To Me George Lie To Me



Με αφορμή της ανακοίνωσης του νέου ασφαλιστικού αξίζει κάποιος να παρακολουθήσει βήμα βήμα τις αλλαγές που γίνονται στο κομμάτι αυτό για το οποίο το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε στις εκλογές με το 44%. Η κυβέρνηση όχι απλά ΔΕΝ εφαρμόζει το πρόγραμμά της αλλά κάνει και τα ακριβώς αντίθετα από αυτά για τα οποία ψηφίστηκε. Αν και οι συντάκτες αυτού του μπλογκ δεν έχουν αυταπάτες για τη λειτουργία της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα, οι παρακάτω πληροφορίες παρουσιάζονται για αυτούς που ακόμα πιστεύουν ότι τέτοιες πολιτικές νομιμοποιούνται στο πλαίσιο λειτουργίας μιας "δημοκρατίας". Κυρίως δε όταν η νομιμοποίηση έχει πάψει από τη στιγμή που φανερά πλέον το πρόγραμμα που εφαρμόζεται δεν είναι του κόμματος που ψηφίστηκε αλλά εξωθεσμικών οργανισμών (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα), οι οποίοι αποφασίζουν και διατάσσουν μια κυβέρνηση Κουίσλινγκ.

Παράγραφος 1.1 από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ:

"Αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό".

Παράγραφος 3.1:

"ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αξιοπρεπή εργασία για όλους και χωρίς ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, και κανένα κοινωνικό κράτος δεν είναι οικονομικά βιώσιμο χωρίς την πλήρη και αξιοπρεπή απασχόληση".

Νέος νόμος: Οι νέοι έως 21 ετών θα παίρνουν το 80% του βασικού (595 ευρώ) και όσοι είναι έως 25 ετών θα... απολαμβάνουν το 85%. Το ποσό που κερδίζει ο εργοδότης «δύναται», σύμφωνα με την έκφραση του Προεδρικού Διατάγματος, να το καταβάλει ο ΟΑΕΔ. Δηλαδή η κυβέρνηση, με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα (σ.σ. βεβαίως σε εξουσιοδότηση νόμου, αλλά όχι μέσω της κοινοβουλευτικής βασάνου), καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις. Και μάλιστα όσον αφορά τον βασικό-εισαγωγικό μισθό, χωρίς καν να είναι δεδομένη η καταβολή του ελλείποντος μισθού από τον ΟΑΕΔ.

Δηλαδή η αξιοπρεπής εργασία για τους νέους τιμάται κατά τον κύριο Λοβέρδο στα 595 ευρώ το μήνα.

Παράγραφος 3.1:

"Η ενίσχυση του συστήματος προστασίας των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις".
Νέος νόμος: Ως προς τις απολύσεις, αυτές παραμένουν ελεύθερες και αυθαίρετες -χωρίς περιορισμό- στις επιχειρήσεις μέχρι 20 άτομα, για τις επιχειρήσεις έως τα 150 άτομα αυξάνονται σε 6 τον μήνα (ήταν 4 στις επιχειρήσεις μέχρι 200 άτομα) και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 5% τον μήνα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (ήταν 2% για τις άνω των 200 ατόμων)

Παρακάτω παράγραφος 3.1:

"Η επέκταση των θεμελιωδών εγγυήσεων της εργατικής νομοθεσίας για κάθε μορφή απασχόλησης".
Νέος νόμος:
Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, ανατρέπεται η όποια προστασία απολάμβανε ένας εργαζόμενος έναντι της αυθαιρεσίας του εργοδότη (με δεδομένο ότι οι απολύσεις στην Ελλάδα είναι αναιτιολόγητες). Και αυτό καθώς η αποζημίωση απόλυσης περιορίζεται στο μισό και θα φτάνει το πολύ τους 12 μήνες (σ.σ. συν δύο μηνιάτικα για τα δώρα και το επίδομα αδείας, δηλαδή τον 13ο και 14ο μισθό) για εργασία άνω των 28 ετών, έναντι 24 μηνών έως τώρα (και 28 συνολικά). Αυτή η δραστική περικοπή των αποζημιώσεων, που καθιστά φθηνές τις απολύσεις, επιτυγχάνεται με το τρικ του περιορισμού των μηνών προειδοποίησης για την επερχόμενη απόλυση. Στο εξής, ο εργοδότης αρκεί να προειδοποιήσει έναν εργαζόμενό του που τον απασχολεί, επί παραδείγματι, 10 χρόνια στην επιχείρηση μόλις ένα μήνα πριν από την απόλυση (χωρίς αιτιολογία), για να του δώσει 2,5 μηνιάτικα αποζημίωση αντί για 5 έως τώρα. Επίσης, δεν υποχρεούται να καταβάλει τα 6 μηνιατικά εφάπαξ με την κοινοποίηση της απόλυσης (ίσχυε έως τώρα) και την υπόλοιπη αποζημίωση σε τρίμηνες δόσεις, αλλά θα πληρώσει μόλις 2 μήνες.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι το εξής: ο Λοβέρδος δίνει τη δυνατότητα να απολυθούν εύκολα εργαζόμενοι σε επιχειρησείς με δεκαετή και βάλε υπηρεσία και να υπάρχει η δυνατότητα να προσληφθεί νέο φτηνό εργατικό δυναμικό κάτω των 25 με 600 ευρώ το μήνα. Η ρύθμιση αυτή καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις κάτι που θα σηματοδοτήσει την ατομική διαπραγμάτευση κάθε εργαζόμενου με τον εργοδότη στη βάση των 500 ή των 600 ευρώ . Μέσα σε δύο μήνες με τρία νομοσχέδια και ένα Προεδρικό Διάταγμα η κυβέρνηση έχει ανατρέψει όλα τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα. Και οι Θεσσαλονικείς ασχολούνται με το αν θα πέσει ο Ηρακλής.

Υ.Γ. Τον Κουίσλινγκ οι Νορβηγοί τον εκτέλεσαν, όπως θα έκανε κάθε σοβαρός λαός. Ο Τσολάκογλου αντίθετα έλαβε χάρη. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

3 σχόλια:

ΠανωςΚ είπε...

To νέο τρεντ, όπως το παρατηρώ τις δύο τελευταίες ημέρες στο τουίτερ, προκειμένου να στραφεί το ενδιαφέρον μακριά απ' τις πασοκικές αθλιότητες, είναι η κατασυκοφάντηση οποιουδηποτε επαγγελματικού κλάδου προβαίνει σε κινητοποιήσεις: βαθμολογητές, εργαζόμενοι μετρό, δήμος Περάματος: όλοι αυτοί, σύμφωνα με τους μεταμοντέρνους τεχνοφρίκουλες επαγγελματίες αλλά και μη επαγγελματίες -κι αυτό είναι το χειρότερο, διότι απλώς είναι αμετανόητοι και ηλίθιοι- πασόκους, είναι γραφικοί, βύσματα, ανεύθυνοι, παρτάκηδες κτλ.

Πραγματικά, είμαι στο τόσο απ' το να γίνω ρατσιστής με όποιον είναι πασόκ.

kapetanK7 είπε...

αυτο το τρεντ ειναι του σκατοκομματρια ολσο

Ξηροκαρπάκιας είπε...

Κάτω η φυλή των πράσινων λαμόγιων!!