5 Ιαν 2011

Έβρος

Φανταστείτε ένα χωματόδρομο.
Το κάνατε;
Ωραία.
Τώρα βάλτε άλλον ένα χωματόδρομο, παράλληλο στον πρώτο.
Εντάξει;
Πολύ ωραία.
Φανταστείτε επίσης ότι τους δυο δρόμους χωρίζει ένα κομμάτι πρασινάδα...ξέρω γω...30 έως 50 εκατοστών. Αυτό και μόνο αυτό.
Εντάξει;
Πολύ ωραία.
Μόλις έχετε καταλάβει πως είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία.
Υπερβάλλω;
Όχι. Ρωτήστε όποιον φίλο σας έχει υπηρετήσει τον Έβρο και έχει πάει μια βόλτα προς τα εκεί.
Καστανιές, Βύσσα είναι οι μεγαλύτερες περιοχές που πιάνουν τα χερσαία, επαναλαμβάνω τα μοναδικά χερσαία, σύνορα μας με τους γείτονες. Σε όλην την υπόλοιπη συν οριογραμμή υπάρχει το ποτάμι και μετά το Αιγαίο.
Όλα κι όλα 7 χιλιόμετρα. Από τις Καστανιές-όπου υπάρχει τελωνείο και από όπου πρέπει να περάσεις για να πας στην Αδριανούπολη-έως την λεγόμενη πράσινη πόρτα.
Όλα κι όλα 7 χιλιόμετρα.
Ναι έχω και φωτογραφίες. Όλοι όσοι έχουν πάει εκεί έχουν φωτογραφίες. Αλλά σιγά μη τις βάλω εδώ και δώσω την καλύτερη αφορμή σε όσους θέλουν να χτίζουν τείχος για να πουν ότι τα κακά μπλογκ δίνουν πληροφορίες για τα σύνορα μας. Αμ δε.
Αυτό που περιέγραψα πιο πάνω είναι λοιπόν η περιοχή για την οποία έχει γίνει τόσο μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες.
Πριν συνεχίσουμε να πούμε κάποιες λεπτομέρειες.
Αρχικά, αν δε κάνω λάθος με τη συνθήκη της Λοζάνη αλλά πάλι δεν είμαι σίγουρος, είχε οριστεί ότι τα σύνορα μας με τους Γειτόνους θα είναι το ποτάμι και μόνο αυτό. Όμως οι Μεγάλες δυνάμεις (my ass) είπαν ότι λόγω των ζημιών που είχαμε προκαλέσει στους Τούρκους έπρεπε να τους καταβάλλουμε αποζημιώσεις. Την ουρά τους απ έξω γιατί τη βγάλανε και πως δε ξέρω αλλά είναι άλλη κουβέντα αυτή. Επειδή ήταν κάμποσα εκατομμύρια ελβετικά φράγκα η αποζημίωση και εμείς δε τα είχαμε, συμφωνήθηκε να παραχωρήσουμε κάποια εδάφη παραπάνω. Έτσι τα σύνορα μας στη συγκεκριμένη περιοχή κάνουν μια στροφή. Κάτω από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ νομίζω τη λέν αυτοί) και μπροστά από τις Καστανιές. Στους Τούρκους πέρασε έτσι το Κάραγατς, οι Έλληνες της πόλης αυτής δημιούργησαν στη συνέχεια την Ορεστιάδα γι αυτό και η πόλη αυτή έχει λιγότερα από 100 χρόνια ιστορίας, και κάποια άλλα χωριά, νομίζω το Κουμάχ και άλλο ένα που μου διαφεύγει τώρα (ίσως η Μπόσνα). Από τα άλλα δυο χωριά προέκυψαν η Βύσσα και οι Καστανιές. Η Ορεστιάδα απέχει κάποια χιλιόμετρα από τη συνοριογραμμή, ενώ τα δυο χωριά είναι δίπλα ακριβώς. Ίσως τα χωριά αυτά δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους αυτούς επειδή κατασκήνωσαν αρχικά εκεί και έμμειναν περιμένοντας ότι θα επιστρέψουν σύντομα. Εδώ το λίνκ από το Google maps. Θα δείτε τα χωριά όπως σας είπα και μια άσπρη γραμμή που αποτελεί τα σύνορα. Θα διαπιστώσετε ότι από τις Καστανιές μέχρι και λίγο μετά τη Μπόσνα είναι εκτός ποταμού και μετά συνεχίζει με το ποτάμι.
Είδατε;Δε χρειάστηκαν καν οι φωτογραφίες. Υπάρχει το Google.
Εδώ για παράδειγμα βλέπετε από αριστερά μια μικρή σκεπή και πίσω ακριβώς κάτι που η σκιά του είναι μεγάλη.
Είναι Ελληνικό παρατηρητήριο. Απέναντι, στα δεξιά, δίπλα σε ένα δέντρο, το Τουρκικό παρατηρητήριο. Στο κέντρο είναι ο δρόμος που λέγαμε πριν. Από αριστερά Ελλάδα, από δεξιά Τουρκία.
Στη μέση πρασινάδα. Με τα πόδια περνάς.
Λεπτομέρειες τώρα που κάνουν τη διαφορά.
1. Πρώτα από όλα είναι αλήθεια ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι λαθρομετανάστες περνούν σωρηδόν. Οι στρατιωτικοί της περιοχής έχουν απηυδήσει. Οι Φρόντεξ μόνο γέλια προκαλούν. Αλλά από εκεί περνούν;
2. Οι φαντάροι έχουν εντολή να ρίξουν στα τρια αλτ τη μέρα και στο ένα αλτ τη νύχτα. Πέρα από αυτό δεν έχουν καμία απολύτως, αλλά καμία όταν λέμε, εκπαίδευση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν.
3. Οι συνοριοφύλακες της ελληνικής αστυνομίας που έχουν επιστρατευτεί στο παρελθόν είναι ανύπαρκτοι. Ήταν τέτοια η βαριεστημάρα που αντιμετώπιζαν τα πράγματα που οι στρατιωτικοί της περιοχής θεωρούσαν ότι κάνουν τη δουλειά τους και δυσανασχετούσαν.
4. Οι πύργοι, τα παρατηρητήρια, της δικής μας πλευράς κλείνουν με τη δύση του ηλίου. Οι φαντάροι, 2 τον αριθμό που περνούν την ώρα τους εκεί γυρίζουν στο φυλάκιο, περίπου 500 μέτρα πιο πίσω. (Τα τουρκικά παραμένουν ανοικτά όλο το βράδυ). Το βράδυ κάνουν σκοπιά, ανα δυο, έξω από το φυλάκιο. Ο ένας κατά κανόνα κοιμάται. Φυσικά, όχι επειδή έτσι του είπαν. Απλώς μοιράζουν το δίωρο και κοιμάται ο καθένας από μια ώρα.
5. Τα φυλάκια απέχουν μεταξύ τους αρκετά χιλιόμετρα.
6. Επίσης τα φυλάκια είναι, συνήθως, πίσω ακριβώς από τα ναρκοπέδια.
Τώρα, τι παίζει με τις νάρκες;
Υπάρχουν 2 ειδών νάρκες. Αυτές που είναι για το προσωπικό και αυτές που είναι για οχήματα. Οι πρώτες είναι παράνομες και γι αυτό υπάρχει τάγμα εξόρυξης ναρκών ξηράς, γνωστό ως Τ.Ε.Ν.Ξ.
Τα ναρκοπέδια ήταν για χρόνια ξέφραγα αμπέλια. Υπήρχε γύρω μια υποτυπώδης περίφραξη αλλά τίποτα σπουδαίο. Όταν εκεί ήταν ο σημερινός ΓΕΣ (περίπου 5-7 χρόνια πριν αν δε κάνω λάθος όπως και δε θυμάμαι το όνομα του κάτι σε κυπριακό μου θύμιζε πάντως και βαριέμαι τώρα να ψάχνω) έπειτα από απανωτά περιστατικά, απαίτησε τα ναρκοπέδια να περιφραχτούν με διπλή κονσερτίνα (το αγκαθωτό πλέγμα που συνήθως είναι ψηλά στις περιφράξεις) κάτω και πάνω από την περίφραξη και να ενισχυθεί η περίφραξη αλλά και τα προειδοποιητικά σήματα. (Δεν είμαι στρατόγκαβλος αλλά το ξέρω το θέμα αυτό από έγκυρη πηγή και οφείλω να το αναγνωρίσω ότι κάτι έγινε αν και δε ξέρω επίσημα αν τελικά οι τραυματισμοί ή ακόμα χειρότερα οι θάνατοι έγιναν λιγότεροι. Ακόμα έχω ανοικτή παρένθεση ε; Πω ρε το έχω αυτό ανοίγω μια παρένθεση και ξεχνάω να τη κλείσω. Ε, κλείσ' τη. Ναι δίκιο έχεις τη κλείνω). Ήταν κοινό μυστικό ότι οι λαθρέμποροι (γιατί εκεί δε διακινούνται μόνο ψυχές) πολλές φορές έστελναν τους μετανάστες από τα ναρκοπέδια πείθοντας τους ότι δε θα πάθουν τίποτα.
Είναι πολύ πιθανό τώρα να μην υπάρχουν στην περιοχή νάρκες πλήξης προσωπικού.
Σας παραθέτω πάντως ιστορία όπως μου την περιέγραψε άνθρωπος που ήμαστε μαζί στο στρατό, έχουμε ακόμα επαφή και ήταν στη σκοπιά όταν πενήντα μέτρα μπροστά του έσκασε νάρκη που πάτησε κάποιος άτυχος μετανάστης.
"Φίλε έγραφα μήνυμα στο κινητό. Ήταν γύρω στις 2 το πρωί. Ο άλλος κοιμόταν. Ξαφνικά λες και έκανε σεισμό. ΜΠΑΜ!Για ώρα βούιζαν τα αυτιά μου. Αλλά ούτε λάμψη ούτε φωτιά ούτε τίποτα τέτοιο. Μόνο δυνατός κρότος. Μετά έσκασαν μύτη όλοι. Στρατηγοί ιστορίες και τέτοια. Είπαν ότι ο ένας κόπηκε στη μέση, ο άλλος έχασε όλο το μπροστινό μέρος του κορμιού του. Μόνο μπισκότα είχαν μαζί τους".
Είναι γνωστό επίσης ότι αυτές οι νάρκες δε σκάνε στο έδαφος. Σηκώνονται περίπου ένα με ενάμιση μέτρο στον αέρα και σκάνε σα χειροβομβίδα.
Επιπλέον τα 7 αυτά χιλιόμετρα σαρώνει ένα ειδικό ραντάρ σα κάμερα. Λέγεται Μπόρα. Είναι πάνω σε τρίποδο, όπως ακριβώς μια κάμερα. Ζουμάρει απίστευτα και πιάνει όλη την περιοχή.
Αλλά...κάποιες ώρες κλείνει. Για να μη γράφει ώρες.
Σε γνωστό ντοκιμαντέρ είδα πλάνα με μετανάστες να τρέχουν σε χωράφια και η εικόνα να είναι "κάπως". Κόβω το απο αυτό μου ότι είναι από το Μπόρα και κάποιοι το έχουν δώσει στο δημοσιογράφο. Αυτό όμως είναι ΜΟΝΟ μια προσωπική εκτίμηση. Δε ξέρω κάτι γι αυτό.
Επίσης αυτό που ακουγόταν έντονα όταν ήμουν εκεί, ήταν ότι η πλευρά μας κάνει κρυφά επαναπροωθήσεις ανθρώπων που πέρασαν τα σύνορα. Δηλαδή παράνομα, με κρυφές επιχειρήσεις τους στέλνουν πίσω στη Τουρκία. Φυσικά και τίποτα δε προσφέρει αυτό. Αυτοί οι ίδιοι μπορεί να ξαναπεράσουν την επόμενη μέρα. Απλώς εκείνη την εποχή αν γινόταν αυτό, λένε πάλι οι ίδιες φήμες, δε καταγράφονταν επίσημα άρα είχαμε λιγότερους στα χαρτιά να έχουν περάσει κάποιες μέρες τα σύνορα. Βέβαια οι φήμες έλεγαν επίσης ότι είχε γίνει ένα τεράστιο τούνελ που περνάει κάτω από το ποτάμι και βγαίνει μπροστά από την Αδριανούπολη για να περάσουν λέει τα τανκς ("δεν είναι τανκς βλάκα είναι τεθωρακισμένο") μας και να πλήξουν την πόλη...Επίσης η γνωστή ιστορία με το δόκιμο που βρέθηκε νεκρός επειδή δεν έφυγε ενώ άκουσε τα τύμπανα (άλλος αστικός μύθος τα τύμπανα...) η κλασσική αυτοκτονία στη σκοπιά και άλλα.

Μετά από όλα αυτό είναι το ποτάμι. Εκεί, πολλά γίνονται. Είναι περιοχές που τις περνάς με τα πόδια το καλοκαίρι.
Αναρωτιέμαι λοιπόν που θα χτίσει το τοίχο του ο Παπουτσής. Πάνω στο ποτάμι; Ή μήπως στο δρόμο που είπαμε πριν; Και τι θα εξυπηρετεί; Ποιός θα το φυλάει; Γιατί και πάλι θα χρειαστεί φύλαξη. Ο τοίχος από μόνος του δε φτάνει. Άρα ή μαλακίες λέει ο παίκτης του υπουργείου...ή κάτι άλλο παίζει. Αλλά δε ξέρω τι.
Όπως και να χει δε συμφωνώ σε καμία περίπτωση με όλο αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί. Δε μου αρέσουν οι τοίχοι. Υποτίθεται ότι είμαστε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα. Αλλά μόνο οικονομικά όπως αποδεικνύεται. Έχω να προσθέσω και το εξής:
Ξαφνικά λέει τα στοιχεία δείχνουν ότι από το Αιγαίο δε περνάνε πια γιατί λέει είναι καλύτερη η φύλαξη. Εγώ αδυνατώ να το πιστέψω. Θα κάνω μια ερώτηση με το φτωχό μου μυαλό και θα ήθελα να μου απαντήσει όποιος ξέρει. Μπορούν δηλαδή να φυλάξουν μια θαλάσσια περιοχή απέραντη και όχι μια χερσαία η οποία έχει και το ραντάρ που είπαμε πιο πάνω;
Τες πα το ποστ αυτό το έγραψα για να δώσω μια εικόνα της περιοχής σε όσους δε τη ξέρουν για να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για τον τοίχο του Παπουτσή που ελπίζω να γίνει κάτι σαν την τρύπα του Κούβελα.
Ξεκαθαρίζω για όσους δε με ξέρουν μέσα από εδώ ότι με ενδιαφέρει η αλληλεγγύη. Κανείς δεν αποφασίζει να περπατήσει χιλιάδες χιλιόμετρα και να ρισκάρει έτσι τη ζωή του αν έχει καλύτερη εναλλακτική. Τη λύση μακάρι να μπορούσα να τη δώσω εγώ. Αν μπορούσα θα το είχα κάνει. Δε το παίζω εδώ ξερόλας. Αυτό που με νοιάζει όμως είναι η όποια λύση να ξεκινά από το ότι πρέπει κάποιοι να βοηθηθούν. Και να μη ξεχνάμε πόσοι από τη δική μας χώρα πήγαν παράνομα σε άλλες χώρες για να βρουν καλύτερες συνθήκες. Για να μη πω ότι θα πάνε και τώρα. Και μην ακούσω τις μαλακίες ότι οι δικοί μας πήγαν και διέπρεψαν. Ναι, όλοι ήταν τα καλύτερα παιδιά.
Σας αφήνω γιατί πρέπει να κοιμηθώ. Είμαι λιώμα είναι 12.00 και αύριο έχει ξύπνημα πολύ νωρίς για να προλάβουμε οικογενειακώς το αεροπλάνο που θα μας παει στη Κρήτη.
Τσάο.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν...
Τα χω πάρει στο κρανίο. Όλοι ασχολούνται με αυτούς τους ανθρώπους, αλλά κανείς γαμημένος δεν ήταν ποτέ στη θέση τους.

Και επειδή τα κράτη έχουν αποφασίσει συλλογικά εδώ και χρόνια να ξεκινήσουν διαδικασίες μαζικής εξόντωσης πληθυσμών, πρέπει κάποιος να το πει: ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.Από τη στιγμή και τους λόγους που φεύγουν από τις πατρίδες τους ώς το τέλος.

Ναι, θα σκάνε μπόμπες εδώ στα μέρη μας από "τρομοκράτες" και θα τρώνε κόσμο, θα στήσουν διαδικασίες μαζικών καθημερινών ελέγχων, πολλοί θα φύγουν (ήδη παίζει) και θα αντιμετωπίζονται με αυτή τη γαμημένη καχυποψία στους όποιους προορισμούς και θα περνάνε σύνορα λαδώνοντας, γαμιόμενοι από άπειρους μπάτσους, μικροιδιοκτήτες, μικρο-κάτι, φίλους και γείτονες όλων αυτών.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ: http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/sxolio_toy_grafeioy_typoy_gia_to_sxedio_ths_kybernhshs_na_perifraksei_ton_ebro?morf=1

Τι προσέχουμε: το πρόβλημα, παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όξυνση του φαινομένου.

Δηλαδή αν είσαι μετανάστης, το ΚΚΕ για σένα έχει να πει ότι είσαι πρόβλημα (!!!), ότι έμμεσα προκαλείς απώλεια κυριαρχικών (!!!) δικαιωμάτων, ότι δεν είσαι άνθρωπος με κάποια ιστορία αλλά τμήμα ενός φαινομένου (!), που εν πάσει περιπτώσει κακώς υπάρχει και οξύνεται.

Για να μη το συνεχίσω σε λαικιστικο μουντ, το αλλάζω.

Οι μετανάστες είναι εργάτες, με την πιο έντονη σημασία που έχει η λέξη. Δεν παίζουν το κεφάλι τους κορώνα κράμματα έτσι για πλάκα, αλλά γιατί θέλουν να ζήσουν και αυτό στον καπιταλισμό γίνεται με δουλειά, γινόμενος και πάράγοντας εμπορεύματα. Δεν πρέπει να εκπλήσσει λοιπόν που μερικοί πουλάνε ακόμα και όργανα του σωματός τους, για να τη βγάλουν.

Ποιοι είναι στα κόλπα διαχειρίσης μεταναστών: μπάτσοι, προϊστάμενοι φυλακών, στελέχη υπουργείων, περιφερειάρχες, δημαρχαίοι, μαφιόζοι κάθε κλίμακας, δικηγόροι, γιατροί, διευθυντές κλινικών,μπουρδελοιδιοκτήτες, προαγωγοί, μπράβοι, οι μπάτσοι που λαδώνονται από όλους αυτούς, μεροκαματιάρηδες της διπλανής πόρτας...Καταλαβαίνει κανείς άνθρωπος τι πλέγμα εξουσίας είναι αυτό; Καταλαβαίνει τι αξία έχει η ζωή όταν είναι κάτω από όλους αυτούς; ΜΗΔΕΝ.

Και πόσο μακριά είναι όλο αυτό το σύστημα, που έχει γιγαντωθεί, έχει αποκτήσει βάσεις και πατήματα σε ποικίλες εξουσίες, να αρχίσει να τρώει ντόπιους εργαζόμενους και όχι μόνο;

Όποιος αυτό δεν το λέει φασισμό του 21ου αιώνα, όποιος αφου του πεις όλα αυτά πάει και ξαναψηφίσει και δώσει νομιμοποίηση σε οποιοδήποτε καθίκι αριστερό και δεξιό, αξίζει μια θέση δίπλα στους βιαστές του και μπόλικο γαμήσι, σαν αυτό που τρώνε τώρα οι διπλανοί του.

Τσημ

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

ναι ρε φίλε. Αυτό. Συμφωνώ σε όλα. Τα ιδια θα έγραφα στο μελλοντικό ποστ. Γι αυτό λεω ότι είναι άλλη κουβέντα και ότι θα τηνκανω αλλη φορά. Τώρα δε χρειάζεται.
Για να καταλάβω, όμως. Ελπίζω να μη τα έχεις πάρει στο κρανίο μαζί μου για κάποιο λόγο...

Ανώνυμος είπε...

Όχι.
Μόνο που δεν κατάλαβα πλήρως το πνεύμα του κειμένου, δεν ήταν σαφές το κεντρικό του ποιντ. Επίσης προς το τέλος νομίζω ότι λίγο πλησίασες προς το να αναγνωρίσεις την ύπαρξη "προβλήματος". Αλλά ίσως να κάνω λάθος.

Είμαι παρμένος από τον κάθε κερατά που κοιμάται και ξυπνάει στο τσαρδί που του έχουν χτίσει αυτοί που τώρα θέλει να εξοντώσει. Επίσης τα χω πάρει με τους ευαίσθητους αριστερούς που παίρνουν συλλογικά πρέζα, εθνοπρέζα, μαλακοπρέζα, σταρχιδοπρεζα και δεν το χουν καταλάβει.

Ξυπνάω κάθε μέρα σε μια χώρα που γίνεται όλο και πιο φασιστική και πολλοί χαίρονται, πολλοί νομίζουν ότι δεν θα τους αγγίξει τίποτα και αυτοί που τον πίνουν δεν ξέρουν τι να κάνουν, είναι μόνοι και αδύναμοι.

Και δίπλα σε όλα αυτά να χεις και τα βλήματα που βάζουν μπόμπες αγνοώντας επιδεικτικά την ταξική ιστορία των τελευταίων 20 ετών, πράγμα λίαν συντόμως θανατηφόρο.

Προβλέπω να σκάει τυφλή μπόμπα κάπου από κράτος/φασίστες, να τρώει κόσμο και να λένε μετά "ποιοι τι βάλανε;" ε αυτοί που εδώ και 2-3 χρόνια βάζουν μπόμπες και αυτοί που τους στηρίζουν. Και ένα πογκρομ κανονικό μετά σε ότι ριζοσπαστικό υπάρχει και εσύ να αναρωτιέσαι γιατί δεν τους κήρυττες πόλεμο τόσο καιρό σε αυτούς τους ρεμπεσκέδες που τα κάνουν αυτά και νομίζουν ότι θα γαμήσουν το σύμπαν ενώ έχουν πίσω τους από 20 μπάτσους ο καθένας. Για να μην πω δίπλα τους.

Βλέπεις, δεν τα χω πάρει μαζί σου. Τα χω πάρει με όλους, με όλα, με μένα, με σένα, το γείτονα, το μπάτσο συμμαθητή μου που με χαιρετά, κάθε μικρό και μεγάλο σταρχιδιστή.

Σίγουρα νοιώθεις

Ανώνυμος είπε...

Όχι.
Μόνο που δεν κατάλαβα πλήρως το πνεύμα του κειμένου, δεν ήταν σαφές το κεντρικό του ποιντ. Επίσης προς το τέλος νομίζω ότι λίγο πλησίασες προς το να αναγνωρίσεις την ύπαρξη "προβλήματος". Αλλά ίσως να κάνω λάθος.

Είμαι παρμένος από τον κάθε κερατά που κοιμάται και ξυπνάει στο τσαρδί που του έχουν χτίσει αυτοί που τώρα θέλει να εξοντώσει. Επίσης τα χω πάρει με τους ευαίσθητους αριστερούς που παίρνουν συλλογικά πρέζα, εθνοπρέζα, μαλακοπρέζα, σταρχιδοπρεζα και δεν το χουν καταλάβει.

Ξυπνάω κάθε μέρα σε μια χώρα που γίνεται όλο και πιο φασιστική και πολλοί χαίρονται, πολλοί νομίζουν ότι δεν θα τους αγγίξει τίποτα και αυτοί που τον πίνουν δεν ξέρουν τι να κάνουν, είναι μόνοι και αδύναμοι.

Και δίπλα σε όλα αυτά να χεις και τα βλήματα που βάζουν μπόμπες αγνοώντας επιδεικτικά την ταξική ιστορία των τελευταίων 20 ετών, πράγμα λίαν συντόμως θανατηφόρο.

Προβλέπω να σκάει τυφλή μπόμπα κάπου από κράτος/φασίστες, να τρώει κόσμο και να λένε μετά "ποιοι τι βάλανε;" ε αυτοί που εδώ και 2-3 χρόνια βάζουν μπόμπες και αυτοί που τους στηρίζουν. Και ένα πογκρομ κανονικό μετά σε ότι ριζοσπαστικό υπάρχει και εσύ να αναρωτιέσαι γιατί δεν τους κήρυττες πόλεμο τόσο καιρό σε αυτούς τους ρεμπεσκέδες που τα κάνουν αυτά και νομίζουν ότι θα γαμήσουν το σύμπαν ενώ έχουν πίσω τους από 20 μπάτσους ο καθένας. Για να μην πω δίπλα τους.

Βλέπεις, δεν τα χω πάρει μαζί σου. Τα χω πάρει με όλους, με όλα, με μένα, με σένα, το γείτονα, το μπάτσο συμμαθητή μου που με χαιρετά, κάθε μικρό και μεγάλο σταρχιδιστή.

Σίγουρα νοιώθεις

DRN 06 είπε...

Να και μια ψύχραιμη άποψη χωρίς υστερίες. Και όχι δεν είμαι υπέρ του τείχους, δεν θα λύσει κάποιο πρόβλημα.

Όλα τα λεφτά το όνομα της κατηγορίας του ποστ: "άθλιοι πασόκοι εσείς φταίτε για όλα"...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Κατά προσωπικού, Σκορδό μου, υπάρχουν ακόμα. Πώς ανατινάζονται οι μετανάστες; Από τις κατά οχημάτων που θέλουν 300 κιλά πίεση για να σκάσουν;
Το 1997, που είχα πάει εκεί, στη λούφα, είχε καλή περίφραξη και σήμανση στα ναρκοπέδια. Αλλά στους ανάμεσα δρόμους έχει φωτισμό και περνάνε πού και πού περίπολα, γι' αυτό οι μετανάστες μπαίνουν στα ναρκοπέδια.
Α, και η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συνθήκη της Οττάβα ενάντια στη χρήση ναρκών κατά προσωπικού.
Αλλά στα παπάρια της...
Χρόνια πολλα σε σένα και στο σόι σου!

xaireta ton proedro strabadi είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=laK4Ycs8Pxw&feature=player_embedded

xaireta ton proedro strabadi είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=laK4Ycs8Pxw&feature=player_embedded

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

Φιλε Ανωνυμε καταλαβαίνω την οργή σου νιώθω περίπου το ίδιο. Στόχος του κειμένου ηταν απλώς να δοθεί μια εικόνα του τι γίνεται εκεί.Για να καταλάβουν κάποιοι οτι αλλα πράγματα χρειάζονται και οχι τείχη. Επίσης θεωρώ οτι υπάρχει πρόβλημα αλλα οχι απο την πλευρά του Αδωνη ας πούμε αλλα απο αυτήν που λεει οτι κάποιοι φεύγουν επειδή έχουν ανάγκη απο τα σπιτια τους κ αντι να βρουν συμπαράσταση βρίσκουν περιφρόνηση. Θα επανελθω με αλλο ποστ
Δήμητρα ψυχραιμία χρειάζεται παντού
Φιλε σκυλε σε ευχαριστώ για τις ευχές!

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα και απο μενα.... ημουν στο φυλακιο 7 (πρασινη πορτα) για 2 εβδομαδες.... σωστα τα εγραψε ο πρωτος φιλος... ετσι ακριβως ειναι.. αυτα που ειδα και ακουσα δεν θα τα ξεχασω ποτε στην ζωη μου.. ισως η πιο δυσκολη περιοδο στην ζωη μου.. και να φανταστειτε μαθημενος απο μικρος στα δυσκολα...ποτε δεν ειδα βεβαια λαθρομεταναστη... ειδα αλλα πραματα.. συνηθως στο 2 πιανανε λαθρομεταναστες και στο 6 ... πραγματικα ειμαι υπερηφανος που υπηρετησα σ'αυτο το φυλακιο... το πιο μαχημο και πιο στον εβρο.. 281 ημουν...

Ανώνυμος είπε...

Καλα τα ειπες αδερφε οποιος 9ηγε ξερει. Απλα να προσθεσω οτι πλεον η πρασινη πορτα ανηκει στο φυλακιο 5 οποτε ακομα μεγαλυτερη η ταλαιπωρια. 60 μερες πρασινη πορτα στ εσσο 2018