4 Μαΐ 2011

Να γίνετε εσείς σαν τη Θάτσερ ρε

Παρακάτω ακολουθεί κείμενο που έχει σαφείς αναφορές στο ποδόσφαιρο αλλά το πάει αλλού, στην πολιτική. Αν δε σ αρέσουν αυτά οκ δε θα σε παρεξηγήσω.

Πότε επιτέλους θα σταματήσουν τις ανακρίβειες επιτέλους δεν το ξέρω. Αλλά κάποια στιγμή το αστείο θα πρέπει να τελειώσει.
Ότι η αθλητική δημοσιογραφία σε αυτή τη χώρα είναι αντιπροσωπευτική του αθλητισμού της το ξέρουμε. Κατα βάθος θα πρέπει οι αθλητικοί να ονομάζονται ποδοσφαιρικοί και να τελειώνουμε γιατί εκτός από κάποιες εφημερίδες οι υπόλοιπες δεν ασχολούνται καν με άλλα αθλήματα.
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ή καλύτερα δεν αγαπούν το άθλημα αλλά την ομάδα σαν οπαδοί.
Άρα λένε και αρλούμπες.
Το θέμα επίσης είναι ότι πετάνε μια κοτσάνα και την υποστηρίζουν με θέρμη. Και η κοτσάνα των ημερών ή καλύτερα η κοτσάνα κάθε φορά που γίνονται σκηνές όμορφες όπως αυτές του τελικού του ΟΑΚΑ είναι

"Επιτέλους να το κάνουμε σαν τη Θάτσερ. Να γίνουμε Αγγλία"

Αν έχετε όρεξη, θα διαβάσετε αυτό και αυτό και θα καταλάβετε πολλά πράγματα για την Αγγλία, όρεξη να έχετε μόνο.
Έγινε λοιπόν ότι έγινε στο ΟΑΚΑ. Δεν ήταν η πρώτη φορά φέτος που έχει γίνει κάτι τέτοιο. Και φτάσαμε σήμερα εδώ.
Δε μπορώ να περιγράψω πόσο αστείο ακούγεται αυτό. Σε μια περίοδο κρίσης, στη χειρότερη περίοδο μετά το πόλεμο, με ΔΝΤ με τρόικες και λοιπές μαλακίες έκαναν μια σύσκεψη και μετά από 3 ώρες αποφάσισαν να πάνε στο πρωθυπουργό. Για ένα θέμα όπως το ποδόσφαιρο. Ρε θα μας τρελάνουν. Ανεύθυνοι άσχετοι και τρομαγμένοι πετάνε τη καυτή πατάτα στον πλέον αναρμόδιο άνθρωπο. Πιστεύουν ότι επειδή στην Αγγλία επιλήφθηκε η Θάτσερ θα το λύσει εδώ το θέμα ο ΓΑΠ;
Γελάω ρε.
Αλλά ας δούμε τι έγινε στην Αγγλία. Όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο Εργοστάσιο ποδοσφαίρου (ευχαριστώ τον Πάνω γιατί αυτός μου το είχε κάνει δώρο) ξέρετε κάποια πράγματα. Προσέξτε όχι την ταινία αλλά το βιβλίο. Γιατί το βιβλίο δεν αναφέρεται μόνο στον χουλιγκανισμό και το ξύλο αλλά και τι αντιμετωπίζει ο μέσος Άγγλος στην καθημερινότητα του.
Λοιπόν αν μελετήσατε και τα λίνκ παραπάνω θα διαπιστώσατε ότι αναφέρεται στα κείμενα ότι πρώτο μέλημα των Άγγλων ήταν η ασφάλεια όσων πηγαίνουν στο γήπεδο και οι ευθύνες της αστυνομίας. Γιατί εκεί είχαν πολλά ατυχήματα λόγων κακών κατασκευών και όχι επειδή κάθε εβδομάδα έπεφτε ξύλο. Ανέθεσαν σε μια ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή, την επιτροπή Τέηλορ να επιληφθεί. Το πρώτο τους συμπέρασμα ήταν οι ευθύνες της αστυνομίας.
Βρε αγλαοί.
Με το μυαλό ενός φιστικιού.
Πιστεύετε εσείς πραγματικά ότι μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση όσο δε πάει όπως αυτή της Θάτσερ θα είχε καμία όρεξη να σταματήσει τους νέους ανθρώπους από το να δέρνονται μέσα στο γήπεδο; Αν δε δέρνονταν στα γήπεδα βρε θα σκέφτονταν. Μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση αφήνει το κόσμο να ξεσπά με αφορμή το ποδόσφαιρο. Γιατί διαφορετικά θα ξεσπάσει σε λάθος, για την κυβέρνηση, πράγματα.
Ας γίνουμε λοιπόν Αγγλία. Δε θα αναφερθώ στις κάμερες και στις λοιπές ανοησίες. Θα πω το εξής:
Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν οι Άγγλοι ήταν να αυξήσουν κατά πολύ την τιμή των εισιτηρίων με αποτέλεσμα άνθρωποι από χαμηλά κοινωνικά στρώματα να μην έχουν πρόσβαση στα γήπεδα. Πόσοι ντόπιοι είναι στο Όλντ Τράφορντ κάθε Κυριακή ήθελα να 'ξερα. Με αυτόν τον τρόπο η βια απλώς βγήκε έξω από τα γήπεδα. Συλλήψεις αν κάνεις διάφορα μέσα στο γήπεδο, απαγόρευση εισόδου, κάμερες που ελέγχουν τι γίνεται μέσα στο γήπεδο.
Το πιάσατε;
Μέσα στο γήπεδο.
Έξω δε πα να σκοτώνονται;
Το μόνο πράγμα που έκανε η Θάτσερ ήταν να προστατέψει τα λεφτά. Ότι η βια βγήκε έξω από το γήπεδο και ότι όπου πήγαιναν μετά οι Άγγλοι με αφορμή την εθνική του ομάδα τα έσπαγαν αυτό είναι άλλη ιστορία.
Η Θάτσερ κύριοι πανέξυπνοι ποτέ δεν είπε "το κλείνω γιατί μας κάνετε ρεζίλι", χέστηκε για το ρεζίλι. Μια χαρά ρεζίλι γίνονταν και μετά τα μέτρα αυτά.
Αλλά ας πούμε ότι τελικά το κάνουμε και γινόμαστε Αγγλία. Δεν αρκεί να πάρουμε μέτρα για το χουλιγκανισμό μόνο. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έγιναν εκεί ήταν να δουν τι χρωστάει ποιος στο δημόσιο αλλά και γενικότερα και να τακτοποιηθεί. Διαφορετικά, φούντο.
Ρωτώ λοιπόν αυτούς που λένε τη μαγική ατάκα.
Ποιος θα τα βάλει με τα χρέη προς το δημόσιο που έχουν οι ομάδες κυρίως οι 5 "μεγάλες" και γιατί δε το έχει κάνει μέχρι τώρα; Ο Ζαγοράκης έχει κάνει ραντεβού με 3 διαφορετικούς υπουργούς οικονομικών και άκρη δεν έβγαλε, η ΑΕΚ που πριν μερικά χρόνια μπήκε στο άρθρο 44 γιατί ο εκπρόσωπος του δημοσίου δε βρήκε το δρόμο προς το δικαστήριο ετοιμάζεται να μπει στο άρθρο 99, ο Άρης στο 44 (χρέη του οποίου προς ποδοσφαιριστές πλήρωσε τελικά ο...ΟΠΑΠ) επίσης και τα χρέη του εκτινάχθηκαν για να μη πιάσουμε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.
Είναι δυνατόν να γίνεται τέτοιο μπάχαλο στην οικονομία της χώρας και να μην έχει πιάσει πρώτα αυτόν τον τομέα το κράτος; Αντίθετα ζητάει από εμένα να πληρώνω στα νοσοκομεία.
Κάναν 3 ώρες σύσκεψη και τελικά αποφάσισαν να μεταφέρουν το θέμα στο ΓΑΠ για να το λύσει. Γιατί αυτό θέλει,νομίζουν, το λαϊκό αίσθημα. Για να βγει ο ΓΑΠ και να πει "δε κάνουμε πλέι οφ δε παίζετε στην Ευρώπη" και να πούμε "να ρε η πρωθυπουργάρα μας δε μασάει".
Παπάρια.
Όταν στην Αγγλία είπαν να μείνουν εκτός Ευρώπης το κόστος δεν ήταν το ίδιο. Αν η Ελλάδα μείνει εκτός Ευρώπης για να φτιάξει και καλά το πρωτάθλημα, τότε θα χάσουμε πάρα πολλές θέσεις στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ. Η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα είναι πλέον πολύ δύσκολη, όσοι ασχολούνται λίγο με την μπάλα ξέρουν τι εννοώ. Οικονομικά οι ομάδες θα μαραζώσουν σε απίστευτο σημείο. Το μόνο που θα καταφέρουν με αυτό είναι να απαξιώσουν ολοκληρωτικά το ποδόσφαιρο. Και επειδή το ποδόσφαιρο "θρέφει" τα ερασιτεχνικά τμήματα θα μαραζώσει ο αθλητισμός γενικότερα.
Θέλετε να εξαλείψετε τη βια από το ποδόσφαιρο με το να γίνουμε Δυτικοί που λένε κάποιοι;Κάντε τα εξής:
1) Χρωστάς (ειδικά στο δημόσιο) αλλά από την άλλη κάνεις μεταγραφές; Πλάκα κάνεις. Φέρε τα λεφτά αλλιώς φούντο. Έτσι γίνεται στην Αγγλία όποιος κι αν είσαι.
2) Κανονίζεις πράγματα μέσω τηλεφώνου όπως κάποιοι κύριοι; Αντι να βάλεις την υπόθεση στο αρχείο τη ψάχνεις. Σε όποιον προκύψουν ευθύνες φούντο. Έτσι έγινε στην Ιταλία. Με τη Γιουβέντους. Όχι με τα Καμμένα Βούρλα.
3) Ανακάλυψες χρηματισμό; Φούντο. Έτσι έγινε στην Γαλλία.
Λύση δεν είναι οι κάμερες και οι φυλακίσεις. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι τέτοιο που την έχουν πληρώσει κάποιοι και είναι στη φυλακή και άλλοι σουλατσάρουν μπροστά στις κάμερες μέσα στο γήπεδο, χτυπάνε κόσμο και δε τρέχει τίποτα.
Λύση δεν είναι τα πρόστιμα. Ούτως ή άλλως (αν δεν κάνω τραγικό λάθος) τα πρόστιμα της Σούπερ Λίγκ πάλι στις ομάδες πάνε.
Λύση δεν είναι να στηρίζεται η απόφαση ενός Αθλητικού δικαστή στην έκθεση της αστυνομίας. Αν στην έκθεση της αστυνομίας αναφέρεται ότι έγινε κλήση για ενισχύσεις σημαίνει αλλαγή του επιχειρηματικού σχεδίου άρα τα επεισόδια είναι μεγάλης κλίμακας και οι ομάδες τιμωρούνται ανάλογα. Και ποιος λέει ότι η έκθεση της αστυνομίας είναι η πλέον αξιόπιστη πηγή; Άσε που αλλάζει ανάλογα με το ποιον αναφέρει. Στον ΠΑΟ η αρχική έκθεση έλεγε ευρείας κλίμακας και στον αθλητικό δικαστή έφτασε με μικρότερη διαβάθμιση.
Λύση είναι να μπουν στη φυλακή όχι οι οπαδοί αλλά αυτοί που στήνουν παιχνίδια στις μικρότερες κατηγορίες
Λύση είναι να ψάχνεις τι έγινε με τις κασέτες. Και στις δυο περιπτώσεις χέστηκε η φοράδα στο αλώνι
Λύση είναι να επιβάλλεις στις ομάδες αλλαγές στα γήπεδα τους προς το καλύτερο. Και ας μη κάνουν κάποιες μεταγραφές.
Λύση είναι να εξασφαλίζεις ότι το παιχνίδι παίζεται στα ίσα.
Λύση είναι να επιβάλεις ποινές ίδιες σε όλους.
Λύση είναι να καταφέρεις να δείξεις ότι αυτό που κάνεις είναι αξιόπιστο.
Ε πείτε μου ένα τομέα της ελληνικές κοινωνίας που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Αν κάνουν στο ποδόσφαιρο τέτοιες μηχανορραφίες και λαμογιές, φανταστείτε τι κάνουν στο πολιτικό σκηνικό που παίζονται όχι εκατομμύρια αλλά δισεκατομμύρια.

Βρε, η ΑΕΚ γλίτωσε τόσα χρήματα με το άρθρο 44 και τώρα έφτασε να χρωστάει 70 εκατομμύρια ευρώ ΜΟΝΟ στο δημόσιο αυτός που πέφτει κατηγορία και δε παίρνει πιστοποιητικό συμμετοχής είναι ο Ηρακλής.
Ξαναρωτώ:
Γιατί σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα, που καταθέτουν ειδικό νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, ο μόνος τομέας που δεν έχουν ακουμπήσει είναι οι ομάδες;

Δε μπόρεσαν να κάνουν ένα τελικό κυπέλλου. Και για ένα παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών κινητοποίησαν 3.000 αστυνομικούς, ελικόπτερα κλούβες κλπ(Α!και το φορτηγάκι εκτελούνται μεταφοραί ο Κυριάκος). Απέκλεισαν μια ολόκληρη περιοχή, άνθρωποι δε μπορούσαν να πάνε στα σπίτια τους μετά τη δουλειά τους, έριξαν δακρυγόνα σε γειτονιές κλπ κλπ. Πείσε με εμένα τώρα ότι δεν έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

ΥΓ Τώρα βέβαια εγώ έχω ήδη πάρει εισιτήρια για τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ για τα πλέι οφ (για τα οποία ο Μπιτσαξής που το καλοκαίρι έλεγε για τα αυτονόητα λέει ότι θα γίνουν κανονικά). Μαζί και ακόμα και άλλοι 15.999 και έπεται συνέχεια. Ε αυτό είναι άλλο καπέλο. Αυτό είναι ΠΑΟΚ. Δε μπορώ να το εξηγήσω. Ξέρω είναι αδιανόητο. Αλλά έτσι είναι. Τι να κάνω τώρα...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με την πολυαγαπημένη Μάγκυ το καλύτερο site στα πέριξ: http://www.isthatcherdeadyet.co.uk/

Σχετικά με το ποδόσφαιρο όπως σωστά είπες η εμπορευματοποίηση του αγγλικού ποδόσφαιρού κατά την Θατσερική περίοδο ήταν αυτή που τους ανάγκασε να αντιμετωπίσουν την βιά (και βέβαια στο επίπεδο όχι βία μέσα στο γήπεδο, γιατί στις pub ή στις γειτονιές μπορεί να σφαχτούν άνετα για την μπάλα, όπως και το γεγονός ότι η φασιστική EDL έχει αναπτυχθεί από χούλιγκαν) . Πρώτον γιατί στην γιάπικη αγγλία της Θάτσερ εμφανίστηκε μια οικονομική ελιτ που αποφάσισε να ρίξει χρήμα στο ποδόσφαιρο βλέποντας το ως μια επιχειρηματική επένδυση (με την βαριά βιομηχανία να καταρρέει) και δεύτερον γιατί την δεκαετία του 80 υπήρξαν νέες ευκαιρίες για δημιουργία υπεραξίας μέσω του ποδοσφαίρου (εμπορικά κέντρα σε γήπεδα, merchandising, εισητήρια και βέβαια έσοδα από τηλεοπτικές μεταδόσεις, χορηγίες και εξόδο στην Ευρώπη)

ΠανωςΚ είπε...

δικαιώνεσαι, Σκορδιάρη...

http://www.sport24.gr/Basket/ElladaBasket/GreekBasketCup/telikos_me_eisithrio_75_eyrw.859788.html