28 Δεκ 2011

H Φιλική Εταιρεία στον 21ο αιώνα

Σε αυτό το ιστολόγιο πολλές φορές έχουμε ασχοληθεί με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, με την καινοτομία, με την προοπτική μιας εναλλακτικής καριέρας. (δες 1, 2, 3, 4)
Σε χτεσινή τηλεφωνική συνεδρία (note to self: θα ήταν πιο ψαρωτικό αν το ονόμαζα «skypeing»;) με τον αγαπητό Νικολάκη Διάσελο, του οποίου τη μακροχρόνια απουσία ακόμα δεν έχει συνηθίσει ετούτο εδώ το μπλογκ, έριξε ο φίλτατος την ιδέα δημιουργίας της Φιλικής Εταιρείας ΑΕ. Μια εταιρεία, που θα προσλαμβάνει ανθρώπους σαν και μένα (ή σαν και σένα), χωρίς ειδίκευση, εξειδίκευση, xxxειδίκευση, επανειδίκευση, αλλά με γενικότερη κουλτούρα και παιδεία, προσόντα χωρίς χρηστική αξία και με μηδενική ζήτηση και αντίκρισμα στην αγορά. Οι υπάλληλοι αυτοί θα δουλεύουν ως φίλοι, φιλαράκια, κολλητοί, δικεμούδες.
Σε ποιον απευθύνεται η Φιλική Εταιρεία ΑΕ; Μα φυσικά to all the lonely people. Σε όλους αυτούς που δεν βρίσκουν ένα φιλαράκι να τους πει πως τους αγαπά στα αλήθεια, σε όσους βρομάνε τα χνώτα ή/και τα πόδια τους, στους ανθρωποδιώκτες, στον μοναχό τον άνθρωπο που όταν στα μπουζούκια γλεντάνε οι άλλοι ντρέπεται που είναι μοναχός κι ανοίγει κι άλλο μπουκάλι.
Προσοχή: δεν ομιλούμε για κωλγκερλζ και κωλμποηζ, ούτε καν για γραφείο συνοδών. Μιλάμε για ανθρώπους που ο πελάτης (απαραίτητη συνθήκη: να είναι πλούσιος, μόνο σε αυτούς απευθυνόμεθα, τους φτωχομπινεδιάρηδες ας τους φάει η μαρμάγκα, ας τους φάει η μοναξιά, στην τελική, αν θέλουν, ας στείλουν ένα βιογραφικό στην Φιλική Εταιρεία ΑΕ, μπας και τους εντάξουμε στο δυναμικό μας ως «Φίλους», ειδάλλως ας πάνε στα συσσίτια του ΣΚΑΪ να γίνουν φίλοι του Αλαφούζου) θα πληρώνει για να έχει φιλικές σχέσεις μαζί τους, όποτε το επιθυμεί. Το γραφείο μας θα λαμβάνει απ’ αυτή τη συναλλαγή τη νόμιμη προμήθεια (75% συν ΦΠΑ 23%).
Πώς είναι αυτό που λένε στο Αμέρικα -αλλά στα γαλλικά- entourage; Αυτό, αλλά λιγότερο υποκριτικό. Τέρμα στους φίλους από συμφέρον. Η Φιλική Εταιρεία θα προμηθεύει στον ενδιαφερόμενο ειλικρινείς φίλους ή φίλες, φίλους για πάντα ή για μια νύχτα, που δεν σε εγκαταλείπουν, δεν σε απογοητεύουν ποτέ, πνευματώδεις, οινοπνευματώδεις, συμπονετικούς, ομιλητικούς αλλά και καλούς ακροατές, καλλιεργημένους, ικανούς να συζητάνε μεταξύ γύρου και χαβιαριού για περίπου σχεδόν τα πάντα: για μπάλα, πολιτική, τέχνες, σχέσεις, λάιφστάιλ, φιλοσοφία, τα πάντα όλα βραδερφέ: απ’ την ταξικότητα του ποδοσφαιρικού στιλ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη μέχρι την αναγεννησιακή γοητεία των καμπύλων της Ελενας Παπαρίζου.
Πες μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι, λέγαν οι παλιοί. Εμείς το αλλάζουμε αυτό: Πες μου ποιος είσαι, να σου βρω τον φίλο σου. Τα λεφτά, αγαπητέ αναγνώστη, φέρνουν την ευτυχία τελικά. Φέρε μας τα δικά σου και θα δεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: