26 Φεβ 2012

Ακρη δεν θα βγάλεις,
πρόσεχε μόνο μη βρεις κέντρο

Παλιά, πριν από την κρίση, οι λογικοί άνθρωποι, οι ψύχραιμοι, οι μετριοπαθείς, οι φιλελεύθεροι, ας πούμε, παλιοί και νέοι, που είναι φανταστικοί όλοι τους, πολύ τους αγαπώ, τα βάζανε με τα (όχι ακριβώς αλλά ας πούμε ότι ήταν) πάλαι ποτέ κομμουνιστικά καθεστώτα, μεταξύ άλλων και για έλλειψη αγαθών που υπήρχαν εν αφθονία στην καπιταλιστική Δύση. Θυμάμαι, για παράδειγμα, τα αστειάκια για τη μονοπωλιακή ύπαρξη συγκεκριμένων τύπων αυτοκινήτων στον "κομμουνισμό" (πχ Ζάσταβα, Λάντα κτλ.).
Τώρα πια, οι ίδιοι άνθρωποι, παραμένοντας βαθιά συστημικοί, θεωρούν ότι, για την κρίση του καπιταλισμού και τα δεινά που εμείς βιώνουμε σήμερα, φταίει ο καταναλωτισμός, αναπόσπαστο συστατικό του καπιταλισμού! Ειναι πολύ αστείο να βλέπεις τους θιασώτες της ελεύθερης αγοράς να κατακρίνουν τους πολίτες γιατί ενέδιδαν τόσα χρόνια στον καταναλωτισμό αγοράζοντας τα προϊόντα της ελεύθερης αγοράς που δεν χρειάζονταν στην πραγματικότητα, και γεμίσαμε, λέει, Καγιέν στην Ελλάδα και από πού κι ως πού θέλεις να έχεις Καγιέν, ρε μαλάκα, και πλαστικό χρήμα και κάτι τέτοια.
Βέβαια αυτό που δεν λένε φωναχτά αυτοί οι τύποι είναι ότι θεωρούν πως Καγιέν (και όχι μόνο καγιέν, αλλά και οτιδήποτε πλέον θεωρείται "πολυτέλεια", δηλαδή ταξίδια, διακοπές κτλ) θα έπρεπε να έχουν μόνον οι λίγοι και οι εκλεκτοί, που γνωρίζουν να εκτιμούν το χρήμα και τα υλικά αγαθά, γεμίσαμε σκατόβλαχους νεόπλουτους κτλ., καθότι αγανακτούν στη σκέψη και μόνο των ταξικών δραπετών, όσων λόγω της επίπλαστης ευμάρειας, που δημιουργούσαν η ελεύθερη αγορά και ο καπιταλισμός, κατάφερναν να ξεφύγουν από τη μοίρα που επέβαλε η κοινωνική τάξη στην οποία γεννήθηκαν.
Μα, από το ένα άκρο πάς στο άλλο, θα μου πει πάλι κάποιος λογικός, ψύχραιμος, φιλελεύθερος, μετριοπαθης. Μέτρον άριστον και μην απλώνεις τα πόδια πέρα από εκεί που φτάνει η κουβέρτα και διάφορα τέτοια βαθυστόχαστα.
Αυτή η μετριοπάθεια λοιπόν είναι το ζητούμενο, η λύση, για να βγούμε από την κρίση. Η μετριοπάθεια που παραδοσιακά την εκφράζει το κέντρο Και δόξα τω Θεώ στην Ελλάδα από κέντρο άλλο τίποτα! Το ΠΑΣΟΚ πότε κεντρώο, πότε κεντροαριστερό, η ΝΔ πότε κεντρωα, πότε κεντροδεξιά, κυβέρνησαν με μετριοπάθεια και κοινή λογική τον τόπο.
Και όταν, άγνωστο πώς, αφού είχαμε συνετούς, μετριοπαθείς κεντρώους στην κυβέρνηση, όχι τίποτε ακραίους ριζοσπάστες σαν τον Δραγασάκη φερειπείν ή τον Παφίλη φερελέγειν, μας έπιασε η κρίση, κάτι άλλοι συνετοί, μετριοπαθείς, κεντρώοι ήρθαν στα πράγματα, το ΠΑΣΟΚ, που δεν ήταν το παλαιό ΠΑΣΟΚ αλλά ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, παρότι τα στελέχη ήταν ίδια, που όμως και αυτά είχαν μέσα τους αλλάξει γιατί είχε δοθεί ρητή εντολή "Γιώργο άλλαξέ τα όλα" και όταν ο Γιώργος παράκουσε και αντί να τ' αλλάξει τα γάμησε όλα, φέρανε, χωρίς καν να μας ρωτήσουν, ως συνετοί, μετριοπαθείς, κεντρώοι άνθρωποι έναν άλλο συνετό, μετριοπαθή κύριο, που τόσο καιρό ήταν σύμβουλος των προηγούμενων συνετών μετριοπαθών κυρίων, τον κο Λουκά, για πρωθυπουργό, αλλά επειδή, οποία εκπληξις, τα πράγματα παραμένουν σκατά, ετοιμαζόμαστε, λένε τα γκάλοπ, για την ανατροπή, και σκεπτόμενοι ώριμα ως εκλογικό σώμα, δείχνουμε την προτίμησή μας σ' εναν Νέστορα της πολιτικής, μετριοπαθή, συνετό, κεντροαριστερό, τον κο Κουβέλη, για να βάλει σε όλα μια τάξη.
Διότι οτιδήποτε ακραίο είναι κακό. Και είναι ακραίο οτιδήποτε παρεκκλίνει απ' όσα ξέραμε και στηρίζαμε μέχρι σήμερα και μας φέρανε σε αυτό το χάλι, αλλά δεν πειράζει το χάλι, διότι τουλάχιστον δεν έχουν επικρατήσει οι ακραίες φωνές. Ο ρόλος του κέντρου είναι να συμβιβάζει τα άκρα, τα οποία, όπως έχει πει κι ο φιλόσοφος Καφέν ο Βίος, πάντοτε συναντώνται, και προφανώς κάπως έτσι, εκμεταλλευόμενοι και τα καρναβάλια, εισχώρησαν δύο μασκαράδες ακροδεξιοί στη μετριοπαθή, συνετή, κεντροδεξιά ΝΔ, που είναι ταυτόχρονα κόμμα κυβερνητικό αλλά και αξιωματική αντίπολίτευση, παγκόσμια και πάνω απ' όλα συνετή πατέντα. Ο έτερος ρόλος του κέντρου είναι να ακούει τη φωνή των περισσοτέρων και να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για το καλό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, πράγμα που εμφανώς συμβαίνει στη χώρα μας. Και μην ακούς τους τοιούτους τους Βρετανούς, που λένε σε αυτήν την ακραία φυλλάδα τους, την Γκάρντιαν, ότι η Ελλάδα καταστρέφεται από φανατικούς μετριοπαθείς κεντρώους.
Σσς... συνέχισε να κοιμάσαι, δεν ζεις όνειρο, είναι η πραγματικότητα και είναι εφιαλτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: