19 Μαρ 2012

Θωλοκατάσταση

(Γραμμένο στο πόδι, στο σμαρτφόν μου, πριν από λίγο, στους διαδρόμους του γραφείου Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Θεσ/νίκης και σε καφέ απέναντι από τα Δικαστήρια Θεσ/νίκης, όχι γιατί είμαι σαν αυτούς τους ποιητές/συγγραφείς που γράφουν παντού και οπουδήποτε ακόμα στη βρεγμένη, νοτισμένη από αλκοόλ χαρτοπετσέτα του μπαρ ή στο γκοφρέ χαρτί υγείας κάποιου βεσέ φτηνού ξενοδοχείου, αλλά γιατί ήταν τόση η αθλιότητα γύρω μου -και κυρίως απέναντί μου- που μόνο έτσι μπορούσα να διατηρήσω την ηρεμία μου).

Δύο βιβλία τελείως διαφορετικα μεατξυ τους, δυο παντελως διαφορετικων συγγραφεων. Δυστοπικά, αμιγώς πολιτικά, περιγράφουν "τι γινεται, πώς αντιδρούν και πώς αλλάζουν οι ανθρώπινες συμπεριφορές σε περιόδους πολιτικών κρίσεων".
Ο θόλος του Κινγκ είναι ένα βιβλιο ογκωδεστατο, με αλλεπάλληλα περιστατικά και θανατικά, που προχωράει χωρίς να σε αφήνει να αναπνεύσεις. Πραγματικά χαλάει ο κόσμος σε κάθε του σελίδα.
Στη χρονιά της ερήμου του Πέδρο Μαϊράλ, βιβλίο αλληγορικό για την οικονομική κρίση στην Αργεντινή την περασμενη δεκαετια, κυριαρχεί μια κουρασμένη ησυχία. Σαν να παρατηρείς κοσμογονικά γεγονότα μέσα από ένα θόλο, έχοντας εικόνα αλλά καθόλου ήχο, παρατηρείς την πορεία μιας αρχικά μάλλον αμέτοχης σε ό,τι συβαίνει κοπέλας που προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον ολοένα πιο βάρβαρο και που σταδιακά, αναπόφευκτα, αναγκάζεται κάνει πράγματα τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούσε για την ίδια ανήκουστα (πορνεία, φόνο).
Αξιοσημείωτο είναι πως και για τους δύο συγγραφείς μαζί με την κατάσταση κρίσης έρχονται η αστυνομοκρατία, η κατάλυση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Το ξέσπασμα της βίας είναι αναπόφευκτο.
Το Κακό στον "Κάτω από τον Θόλο" του Κινγκ είναι ο Θόλος, στην "χρονιά της ερήμου" η Κοσμοχαλασιά. Είτε πρόκειται για τον Θόλο, ειτε για την Κοσμοχαλασιά, ειτε για το μνημόνιο, όλα οδηγουν στη βαρβαρότητα. Εϊπα βαρβαρότητα και θυμήθηκα το σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, του ΓΑΠ. Σοσιαλισμό δεν μας φέρανε, μας φέρανε την κοσμοχαλασιά του μνημονίου που σαν αόρατος θόλος πάνω από τις ζωές μας δεν μας αφήνει να πάρουμε ανάσα.
Sent from my ΧΧΧΧ smartphone

2 σχόλια:

more messed up than before είπε...

Περίμενε... περίμενε...
πού με ξέρει ο μαϊράλ; και πού ξέρει τι θα αναγκαστώ να κάνω σε λίγο καιρό;; τι γίνεται;; τι ζω;;; τι είδους μαύρητρύπατουχρόνου είναι αυτή;;;

ΠανωςΚ είπε...

μια που απαιτεί παλτουδάκι ψαροκόκαλο, χειμώνα - καλοκαίρι.