21 Μαΐ 2015

Ο κίνδυνος είναι η δουλειά μου που έλεγε κι ο Τσάντλερ (όχι αυτός από τα φιλαράκια)

Κίνδυνοι του επαγγέλματος. Του ντετέχτιβ, ας πούμε, που θα ήθελα να είμαι. Μπορεί να του στραβώσει (κι άλλο) η μύτη από καμιά γροθιά (όλοι οι ντετέχτιβ έχουν στραβή μύτη, όσο πιο στραβή τόσο καλύτερα λαγωνικά, και κατά βάθος καλή καρδιά), μπορεί να γλιστρήσει και να πέσει πάνω σε κάνα μαχαίρι εξαιτίας της βροχής (πάντα βρέχει όταν είσαι ντετέχτιβ), μπορεί να φάει πεινασμένος καμιά σφαίρα (όλοι οι ντετέχτιβ πεινάνε, καθότι πίνουν πολύ και αμείβονται με ψίχουλα -κι άντε να χορτάσεις με ψίχουλα- λόγω της μεγάλης τους καρδιάς και της στραβής τους μύτης που δεν τους επιτρέπει να κάνουν παράλληλη καριέρα στο μόντελινγκ).
Και στο δικό μου τον επαγγελματικό χώρο πολλοί κίνδυνοι παραμονεύουν: τα εμφράγματα, η κατάθλιψη, ο αλκοολισμός, ο καρκίνος και οι πισώπλατες μαχαιριές. Οι συνάδελφοι. Η εξουσία και η διαφθορά επίσης. Το ίντερνετ, η ανασφάλιστη ή και η δωρεάν εργασία. Τα μπλοκάκια. Το ΤΕΒΕ. Εσχάτως, τα τελευταία χρόνια, η ανεργία.
Μερικοί από τους πιο υπέροχους ανθρώπους που γνωρίζω είναι αρχειονόμοι ή δουλεύουν σε αρχεία. Τι κίνδυνο να διατρέχουν κι αυτοί; σκεφτόμουν -όχι απαξιωτικά ούτε με φθόνο, προς Θεού (προς επιστήμης και προς ό,τι άλλο πιστεύετε) αλλά περισσότερο καθησυχασμένος. Πολλή σκόνη, σαφώς. Κατά τ' άλλα, μια σχετική ασφάλεια πίστευα μέχρι πρόσφατα ότι την είχαν. Πλανιόμουν πλάνην οικτράν. Μού άνοιξε τα μάτια η λογοτεχνία, αυτή που διαβάζω όταν με παίρνει ο ύπνος, περίεργο σχήμα αυτό, να σου ανοίγει τα μάτια κάτι που σε αποκοιμίζει.
Εξηγούμαι.
Ο Γκιόργκι Κόριμ, ήρωας του άρτι βραβευθέντος με Μπουκερ Λάζλο Κρασναχορκάι (αν μπορείς πες το πολύ γρήγορα δέκα φορές) στο μυθιστόρημα «Πόλεμος και Πόλεμος», δουλεύει σε κάτι αρχεία μιας μικρής επαρχιακής πόλης και η ζωή του γίνεται άνω κάτω όταν βρίσκει ένα συγκλονιστικής ομορφιάς χειρόγραφο. Δεν ξέρω τι γίνεται παρακάτω, αλλά και να ήξερα σιγά μη σας πω, τι με περάσατε, για κάναν ρουφιάνο δημοσιογράφο; Παράτησα το διάβασμα για να προειδοποιήσω τους φίλους μου που δουλεύουν στ' αρχεία. Το νου σας, ρεμάλια, ο κίνδυνος είναι παντού! 
Δεν είναι βιβλιοπαρουσίαση αυτό αλλά κάλεσμα για εγρήγορση και επιφυλακή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: